Predstavljanje monografije Gradske knjižnice

Predstavljanje knjige 28.05.2021. - 15.06.2021. Gradska knjižnica Početak događanja: 12 sati Multimedijalna dvorana Odjela za djecu i mladež
ZAGREB (28. 5. 2021.) – Uz Dan grada Zagreba predstavljana je monografija „Gradska knjižnica u Zagrebu – ususret novom vremenu“ kojom se po prvi puta cjelovito prikazuje povijest Gradske knjižnice u Zagrebu, a seže još u daleku povijest od 1907. godine. Bogato ilustrirano izdanje namijenjeno je stručnoj, ali i lokalnoj zajednici i nastavak je nakladničkog niza kojim se nastoji istaknuti važnost izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice.
 
Novim prostorom moderne knjižnice, kojom bi se trebala revitalizirati industrijska baština Paromlina, riješit će se ne samo problem smještaja više od pola milijuna jedinica raznovrsne građe, već će se omogućiti posve novo okruženje za sve usluge, programe i projekte koji se danas odvijaju u Gradskoj knjižnici, istaknula je voditeljica knjižnice i urednica monografije Ismena Meić.
 
Iako monografija izlazi u trenutku dok se globalno nalazimo pred velikim izazovima, upravo kroz ovo izdanje se vidi koliko su se knjižnice kroz povijest prilagođavale, mijenjale i razvijale u svim novim okolnostima, naglasila je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej.
 
O povijesnom dijelu knjige govorio je njezin autor Željko Vegh dok je recenzentica Katja Matković Mikulčić napomenula da su knjižnice materijalni dokaz trajnosti i postojanosti identiteta jednog grada što potvrđuje i ova monografija.
 
Na predstavljanju se okupljenima obratila i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić koja je istaknula je da u ovo digitalno doba ništa ne može zamijeniti prelistavanje monografskog izdanja poput ovog.

Knjigu čine dvije cjeline: povijesni dio te dio koji progovara o djelatnostima Gradske knjižnice danas, posebice o širini njezina djelovanja.