PREMA SVJETLOSTI

Izložba 01.07.2024. - 31.08.2024. Knjižnica Novi Zagreb Odjel za odrasle Ljubica Podhraški Blanuša
Ljubica Podhraški Blanuša
O autorici

Ljubica Podhraški Blanuša
odrasla je u Križevcima. U svojim dvadesetima preselila se u Zagreb gdje nakon završenog obrazovanja osniva obitelj. Iako ju je slikarstvo oduvijek zanimalo, nikada nije imala prilike razviti svoj talent. U svojim tridesetima počinje slikati pejzaže voljenog zavičaja. Pohađa kratki tečaj kod slikara Hrvoja Majera, koji je vodi kroz osnove zanata i otvara vrata njenoj ekspresiji. Slikarstvo doživljava kao poziv, strast te svojevrstan bijeg od svakodnevnice. Mjesto gdje može dublje promišljati o bitnim stvarima i izraziti ono čovjeka budi, pomiče njegove granice i oplemenjuje.
Izložba "Prema svjetlosti" prva je samostalna izložba autorice koja u posljednjih nekoliko godina slika naizgled samo more. No, u svakoj slici nastoji uhvatiti vjetrove Jadrana, odbljesak putujućeg svjetla kroz element vode, koja ne samo da predstavlja čežnju za sjedinjenjem, već onog primarnog intuitivnog stapanja sa samim sobom kroz savršenstvo prirode.

Autorica o svojoj umjetnosti
 
Čini se da u zadnje vrijeme slikam samo more, ali na svakoj slici pokušavam uhvatiti vjetrove Jadranskog mora, odraze svjetlosti kako prolaze kroz element vode, što ne predstavlja tek žudnju za jedinstvom, nego i intuitivno povezivanje sa samom sobom s pomoću savršenstva prirode.
Umjetnost je za mene proces stvaranja fizičke i duhovne veze s odabranim prirodnim predmetom, koji pobuđuje harmoniju i ugodu u promatraču. Umjetničko djelo ima iscjeljujući učinak na promatrača, jer mu duh odnosi na mjesta kamo doista pripada.
Želja mi je svoju zemlju predstaviti u njezinoj punoj ljepoti i sjaju, kao i naglasiti važnost očuvanja prirode na svaki mogući način, dok još možemo.