Preporuke e-knjiga za predškolce i školarce

Predstavljanje knjige 15.04.2020. - 30.06.2020. Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Dječji odjel
Kako bismo, u otežanim okolnostima u kojima se nalazimo, djeci približili djela dječje književnosti, svakoga ćemo tjedna objaviti preporuku slikovnice ili knjige za djecu koju mališani mogu pročitati u elektroničkom obliku. Ispod anotacije nalazi se poveznica na e-knjigu.

HORVAT, NADA
Brljibanovo kazalište ; [ilustrirala Pika Vončina]. Zagreb : Ibis grafika, 2019.​



U zbirci Brljibanovo kazalište skupljeno je više od stotinu kratkih lutkarskih igrokaza ( tzv. lutrkarskih minijatura ) koje je autorica Nada Horvat napisala u tridesetak godina. Igrokazima je dodan i izbor iz njezine popularne zbirke iz 1987. godine "Hoću biti Brljiban". Igrokazi se kreću od lirski intoniranih dijaloga do malih parodija, kratkih bajki, groteski, originalnih igara riječima koje mogu biti nadahnuta i narodnim motivima.

Knjigu je nakladnik Ibis grafika objavio u e-obliku i možete je prelistati OVDJE.

KASPARAVIČIUS, Kestutis
Podvodna priča / [tekst i ilustracije] Kestutis Kasparavičius ; [prijevod s litavskog Mirjana Bračko]. Zagreb : Ibis grafika, 2016. ​


Najnoviju, jedanaestu knjigu ovog dječjeg litavskog autora prevedenu na hrvatski jezik karakterizira jednako osebujna i originalna priča kao i u prethodnim slikovnicama. Radnja je smještena u morske dubine, a pratimo osam marljivih ribica koje su zadužene za "pospremanje" mora nakon olujnog nevremena te hobotnicu koja im priskače u pomoć. Uzajamno pomaganje i podrška glavna je poruka ove basnovite priče pisca i ilustratora koji je primio brojne nagrade za svoje stvaralaštvo, u domovini i izvan nje.

Knjigu je nakladnik Ibis grafika objavio u e-obliku i možete je prelistati ​OVDJE.

HERCIGONJA, Želimir
Kjel : crna labud ptica / Želimir Hercigonja ; ilustrirao Dražen Jerabek. Zagreb : Naklada Haid, 2003.


Daleka, hladna, irealna prostranstva nordijskih krajeva kriju toplu bajkovitu priču o bezgraničnoj požrtvovnoj ljubavi između prelijepog crnog labuda Kjela, izopćenog iz labuđeg jata, i podjednako očaravajuće bijele labudice Agnette. Kako bi ostvarili svoju ljubav morali su svladati brojne prepreke i žrtvovati se do posljednjih atoma svojih nježnih bića. Zanimljive ilustracije Dražena Jerabeka izuzetno uspješno dočaravaju ozračje i ugođaj autorove priče.

Knjiga je dostupna u mrežnom obliku u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici i može se čitati OVDJE.

KATAČIĆ Kožić, Erika
Medvjedica Marta i šareni planinski čaj / napisala Erika Katačić Kožić ; ilustrirala Valentina Supanz Marinić. Zagreb : Ibis grafika, 2016.



Slikovnica za najmlađe, s velikim tiskanim slovima. Mama medvjedica i njezino mladunče Marta, bude se iz zimskog sna i kreću u potragu za hranom. Šeću šumom, beru bobice i uživaju u cvijeću i proljeću. Puno vremena provode igrajući se i učeći i tako čisto slučajno otkrivaju i planinski čaj!

Knjigu je nakladnik Ibis grafika objavio u e-obliku i možete je prelistati OVDJE.

BRLIĆ-Mažuranić, Ivana
Regoč / Ivana Brlić-Mažuranić ; ilustrirala Cvijeta Job. Zagreb : Hena com, 1998.​



Klasik Ivane Brlić-Mažuranić objavljen u zbirci Priče iz davnine dostupan je u mrežnom obliku u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici i može se pročitati OVDJE.

SEMENIĆ-Premec, Davorka
Vera među knjigama / Davorka Premec ; ilustrirala Vanda Čižmek. Zagreb : Ibis grafika, 2018. ​



Vera je maštovita djevojčica koja voli pričati priče. Najviše voli priču o Dvorcu budućnosti u kojem je ona kraljica Veronika. Jednoga dana, starija sestra Alma povede Veru u knjižnicu, gdje se ona prvi put susreće s knjižničnim pojmovima i knjižničnim bontonom. U slikovnici je na jednostavan i duhovit način opisana knjižnica, te prvi susret djeteta s knjižnicom.

Knjigu je nakladnik Ibis grafika objavio u e-obliku i možete je prelistati OVDJE.

KUŠAN, Ivan
Koko i duhovi / Ivan Kušan ; ilustrirao pisac. Zagreb : Znanje, 1999. 


Klasični dječji krimić. Sa Zelenog Vrha, već znani nam junak Koko preselio je u grad. A gdje je Koko tu su i događanja. Ovaj put, čini se, natprirodna. Tu su duhovi, a tu su i zagonetke: kako je umro bivši vlasnik kuće u koju je uselila Kokova obitelj, ili bolje rečeno - da li je uopće umro? Gdje nestaju dečki koji kao da su u zemlju propali (ili u podrum, koji je važno mjesto radnje). Tko je ukrao Maricu? ... i tome slično. No, završetak je kakav svi volimo - dobri i pametni riješe sve probleme, zločesti dolijaju, rastavljeni se sretnu, grešni padaju. A na završnom slavlju svi dobro omaste brke.

Knjiga je dostupna u mrežnom obliku u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici i može se čitati OVDJE.
 
ŽODAN, Branka
Sjeverac dječarac i patka selica / napisala Branka Žodan ; ilustrirala Tajana Ivić. Zagreb : Ibis grafika, 2017
.


Slikovnica sadrži priču o jednoj toploj zimi kada nije bilo snijega kao i šumskim životinjama koje je takva zima zbunila, a mogli bismo ga svrstati u kategoriju scenske bajke. Likovi su: južni i sjeverni vjetar, zima, patka koja ne želi odletjeti na jug, medvjedi, jazavci i druge šumske životinje koje raspravljaju o tome zašto zima ne dolazi i zašto patka ne odlazi na jug. Što se dogodi kada zima stigne onda kad je više nitko ne očekuje, otkrit će čitatelji u ovoj priči.
 
Knjigu je nakladnik Ibis grafika objavio u e-obliku i možete je prelistati OVDJE.