Priče iz arhiva

Izložba 06.09.2021. - 30.09.2021. Knjižnica Kajfešov brijeg
U okviru CREARCH aktivnosti pokrenuta je platforma „Priče iz arhiva“ koja prikuplja arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putevima i jedinstvenim sadržajima. Virtualnim okupljanjem različitih arhiva i imatelja arhivskih zbirki – na Internetu, mobilnim aplikacijama, izložbama i interakcijom s publikom – predstavljaju se priče skrivene u arhivskim zapisima i potiče stvaranje, prenošenje i interpretaciju novih priča. U arhivima su pohranjene milijarde zapisa, a svaki od njih čuva priče o ljudima, događajima, mjestima i svijetu oko nas.
 
Priče su važan oblik komunikacije, a arhivske priče imaju dodatnu moć – one utječu povratno na predmet svoga pripovijedanja, nadopunjujući ga novim djelićem nečega što se o njemu do sada premalo znalo. Arhivske priče mogu se pisati unatrag i uvijek iznova. Virtualna izložba u dvije je godine okupila više od 40 priča koje su dostupne na mrežnoj stranici ICARUS Hrvatska: https://www.icarushrvatska.hr/priceizarhiva. Priče želimo ispričati kroz različite formate i medije te je na Spacetime Layers platformi krenulo njihovo predstavljanje na mobilnim aplikacijama, a pokrenuta je i kampanja #PričeIzArhiva na društvenim mrežama. Od 2020. Hrvatskom putuje izložba plakata posvećena arhivskim pričama i arhivistima koji su svojim pripovijedanjem oživjeli zapise iz svojih spremišta s ciljem poticanja novih priča.
 
Predstavljene priče na plakatima:
 
1.    Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
2.    Arhiv HNK „Ivan pl. Zajc“ Rijeka
3.    Arhiv za likovne umjetnosti HAZU
4.    Državni arhiv u Bjelovaru
5.    Državni arhiv u Dubrovniku – ASC Korčula-Lastovo
6.    Državni arhiv u Dubrovniku – ASC Metković-Opuzen-Ploče
7.    Državni arhiv u Pazinu
8.    Državni arhiv u Splitu
9.    Državni arhiv u Vukovaru
10.  Franjevački samostan sv. Filipa i Jakova u Vukovaru
11.  Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu
12.  Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
13.  Zagrebačko kazalište mladih
 
ICARUS Hrvatska partner je na projektu Kreativne Europe CREARCH posvećenom razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora. Novim načinima komuniciranja povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija dokumentiranih u svojim zapisima, kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo, arhivi žele upoznati što više ljudi sa svojim radom i značajem gradiva koje čuvaju.