Pripovijedanje u fokusu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjiga

Mjesec hrvatske knjige 04.10.2024. - 15.10.2024. KGZ

Objava za medije


Pripovijedanje u fokusu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjiga
 
ZAGREB (4. 10. 2024.) - U ovogodišnjem izdanju Mjeseca hrvatske knjige kao tema je istaknuta vrijednost pripovijedanja i kazivanja, posebice onih književnih vrsta koje pripadaju usmenoj književnosti, kao što su bajka ili legenda. Polazište Programskog i organizacijskog odbora bila je 150. godišnjica rođenja velike hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, objasnila je koordinatorica manifestacije Sara Džapo ističući da je njezino bogato književno stvaralaštvo i pripovjedna izvrsnost ostavilo traga na brojne generacije.

Od 15. 10. do 15. 11. pod sloganom Pričaj mi… u cijeloj zemlji održat će se više od 2000 različitih programa koje su osmislile narodne knjižnice, školske knjižnice, visokoškolske i specijalne knjižnice, centri za kulturu, vrtići, instituti, izdavači. Svi programi dostupni su za pretraživanje na mrežnoj stranici manifestacije: www.mhk.hr.

Od čak osam središnjih programa istaknut je program posvećen upravo Ivani Brlić Mažuranić koji će se odviti u tri, za njezin život značajna grada, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Ogulinu. Pod nazivom Šetnja s Ivanom održat će se pripovjedne šetnje u suradnji s Ivaninom kućom bajke iz Ogulina te Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda i Kućom Brlić iz Slavonskog Broda. Uz to, u Mjesecu hrvatske knjige održat će se čak šest večeri storytellinga u četiri grada pod nazivom Ulovi se za riječ. 

Među središnjim programima se već 26 godina održava Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se do 24. 10. 2024. rješava pod nazivom Velike male priče. Njega je predstavila voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Isabella Mauro, istaknuvši da uz online izvore informacija, kviz predstavlja tri ilustrirane knjige: Ivana Brlić-Mažuranić, Vendi Vernić: Menažerija, Igor Rajki, Klasja Habjan: Tminice, Iva Bezinović Haydon, Hana Tintor: Gdje se skriva Vedran?.

Ambasadorica manifestacije, pripovjedačica i spisateljica, Srebrenka Peregrin istaknula je važnost pripovijedanja posebice u današnje vrijeme brzih tehnologija i sadržaja. Pritom je podsjetila na riječ velikog mislioca Nasrudin hodže koji je odgovarajući na pitanje kako se postaje čovjekom rekao: „Slušanjem drugih kad govore.“
 
Svečano otvorenje održat će se u utorak, 15. listopada u 12 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka. Mjesec hrvatske knjige održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.
 
Kontakt:
Janja Maras, stručna suradnica za marketing i odnose s javnošću
tel. 01/4694-353, 091/4594-531
e-mail: janja.maras@kgz.hr