Priroda uživo

Tribina 07.04.2022. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Hrvatsko prirodoslovno društvo
SAŽETAK
Odavno je poznato da Venecija tone. Da ju povremeno poplavljuje more. Zašto je to tako i što se poduzima da se spriječe poplave možete čuti u ovom predavanju koje prati i članak u novom broju Meridijana.

O PREDAVAČU
Tihomir Marjanac rođen je 1953. godine u Zagrebu. Studij geologije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Proveo je dvije i pol godine na postdoktorskom usavršavanju u Norveškoj. Tijekom studija i neposredno nakon diplomiranja radio je kao geološki tehničar u Institutu za geološka istraživanja u Zagrebu (danas Hrvatski Geološki institut). Od 1982. do 2018. godine bio je zaposlen na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a umirovljen je 2018. godine. Bavi se sedimentologijom, istražuje paleoseizmičke događaje, udare asteroida, procese okršavanja i paleoklimu tijekom posljednjih dva milijuna godina, a posebno oledbu Dinarida. Vodio je nekoliko međunarodnih i nacionalnih znanstvenih projekata. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti, održava javna predavanja, bio je organizator geoloških i astronomskih radionica za školsku djecu koje su se izvodile u sklopu Škole u prirodi od 2001. do 2009. Suorganizator je Festivala Znanosti u Zagrebu, bio je koordinator obilježavanja Europske Noći istraživača u Hrvatskoj 2010. i 2011. Suosnivač je udruge za promociju i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska.