Proljeće LUA '09

Izložba 04.03.2020. - 04.04.2020. Knjižnica Vjekoslava Majera
Nada Magjerek
Likovna udruga Angelico ᾽09 ili kraće LUA '09 proslavila je prošle 2019. godine 10-godišnjicu postojanja i djelovanja.
Osnovali su je 2009. godine polaznici likovne radionice  pri  Centru za kulturu i informacije Maksimir pod stručnim vodstvom akademske slikarice i profesorice likovne kulture Koraljke Kovač. Udruga se 2015.g. odvojila od Centra i otada samostalno djeluje na adresi Bukovčev trg 3, u prostoru Mjesnog odbora. Tu se članovi Udruge sastaju, druže, razmjenjuju mišljenja  i pod umjetničkim vodstvom akademske slikarice i profesorice Gordane Meštrović, slikaju i pripremaju samostalne izložbe LUA ’09, te skupne s drugim likovnim amaterima Grada Zagreba.
Većina članova, uglavnom su to amateri treće životne dobi, po vlastitom izboru polaze jednu ili više različitih radionica pod umjetničkim vodstvom likovnih pedagoga, koji ih potiču na stvaranje i nesebično im prenose svoja znanja. Broj članova Udruge se iz godine u godinu. mijenja ali entuzijazam i žar za stvaranjem stalno su prisutni što se najbolje vidi na njihovim brojnim izložbama.
Kako u Zagrebu gdje izlažu u galerijama kulturnih centara, knjižnicama Grada Zagreba i u domovima za starije osobe, tako i kulturnim centrima Hrvata u Sopronu u Mađarskoj, u Beču, a posebno se ponose svojom velikom izložbom u Ozlju gdje su predstavili više od stotinu djela.
Svoje su brojne slike darovali  SOS Dječjem selu Lekenik, kako bi djeci uljepšali odrastanje, a jednokratne su donacije poklonili Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Merkur, Zavodu za hematologiju u Zagrebu, Zavičajnom muzeju Ozalj, te domovima za starije osobe.
Uz to humanitarno djelovanje svake godine sudjeluju na „Smotri likovnog stvaralaštva amatera Grada Zagreba“, na izložbama „Španciramo Zagrebom“ i „Na pola godine“ te na izložbi „Dijaspori s ljubavlju“ u sklopu programa likovnog amaterizma Grada Zagreba.
Tematskom izložbom u Knjižnici Vjekoslav Majer pod nazivom „Proljeće“ članovi Likovne udruge Angelico ’09 imaju priliku još jednom predstaviti svoje likovno stvaralaštvo. Ususret proljeću svaki je autor pretočio na platno svoj doživljaj buđenja prirode vatrometom boja koji će zasigurno oduševiti i posjetitelje i stanovnike Zapruđa.
Na ovoj izložbi radove izlažu: Nada Magjerek, Ljerka Prišćan, Vjera Stančić, Loreta Stipetić, Mirjana Štengl, Anita Videk Lenček, Zlata Barili, Marija Jelača, Biserka Konečny, Ljijljana Kos Hebrang i Maja Kraljević.