Proljetno vrtlarenje

Izložba 09.03.2020. - 06.04.2020. Knjižnica Staglišće Centralni pano
Uz prve znakove proljeća dolazi i pravi trenutak da razmislite kako urediti svoj vrt. Bez obzira je li vaš vrt na balkonu ili u dvorištu, dolaskom proljeća potrebno je olakšati trajnicama buđenje  iz zimskog sna, a zemlju pripremiti za nove zasade. U slučaju da je  zemlja još uvijek  prehladna za sadnju pričekajte nicanje prvog korova.

Prije svega, morate pripremiti i vaš alat za predstojeću sezonu vrtlarskih radova. Drvene dijelove alata  možete premazati lanenim uljem, a metalne iščetkati oštrom četkom kako biste uklonili zahrđale dijelove. Naoštrite škare za rezanje i premažite uljem dijelove s pregibima. Kasna zima je pravi trenutak da pripremite zemlju za sadnju posipanjem organskog gnojiva.

Gnojivo se  ne ukopava nego se ostavlja kao gornji sloj koji će procesom raspadanja prodrijeti u dublje slojeve zemljišta. U slučaju da imate travnjak u vašem vrtu, potrebno je s njega ukloniti sav organski otpad (osušeno lišće, grančice, otpale plodove s drveća i sl.). U travnju možete ošišati staru travu i dopuniti je sijanjem nove. Rastu stare trave može pomoći i ako je dohranite.

Što god da planirate uzgajati, potrebno je pripremiti zemlju usitnjavanjem. Ako ste zemlju prekopali još u jesen I pripremili je za zimu, sada će vam biti mnogo lakše da je još jednom prekopate prije sadnje. Potrebno je pregledati ukrasne grmove i ruže.  Smrznute grane odrezati, a one koje se na određenim mjestima gusto prepliću, prorijediti kako bi imale dovoljno prostora za rast.

Ako u vrtu planirate uzgajiti povrće, kasna zima i rano proljeće su pravo vrijeme za sadnju sjemena patlidžana, paprike i rajčice u tegle gdje će isklijati. Ovisno o vremenskim uvjetima, krajem travnja ili početkom svibnja ih se presađuje u zemlju. Ako ste u jesen zasadili lukovice, one će u proljeće biti u punom cvatu. Kada procvatu uklanja se cvjetna stabljika, a listovi se ostavljaju kako bi se osušili.

                                                                                                                                                                 Iz časopisa Moj vrt