Prvo Hrvatska, hodom i slikom: izložba slika u dnevnom boravku grada

Izložba 06.06.2024. - 30.06.2024. Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice Goran Tudor
Pozivamo Vas na otvorenje samostalne izložbe slika „PRVO HRVATSKA, HODOM I SLIKOM!“, Gorana Tudora, koja traje od 6. do 30. lipnja 2026.
Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 06. lipnja 2024. u 18,30 sati. Uz riječi planinara i likovnjaka, čut ćemo ženski zbor a capella „Mikrofonke“.
 
O izložbi i slikama
 
Lipanjska izložba predstavlja 25 slika koje je Goran Tudor crtao zadnjih godina, vrativši se slikanju nakon desetljeća pauze. Slikanje se naslonilo na njegov drugi veliki hobi - hodanje i planinarenje. Upoznavši time raskoš hrvatskih predjela, ovaj je ciklus uljnih pastela baš tome posvetio i izložbu nazvao imenom-pokličem: Prvo Hrvatska, hodom i slikom! „Želio sam likovnim izrazom pokazati /podvući koliko je lijepa ta Naša Lijepa i koliko baš njoj trebamo dati prednost pred putovanjima u inozemstvo. Hrvatska prvo, hodom!!! Čudesna, raznolika, uvijek blizu. I baš zato, svaka ova slika ima svoj poetski naslov te podatak o mjestu i vremenu pohoda. Kao: „Mir starog voćnjaka podno Kamenih svata“; „Izlet obitelji breza na Javorovoj kosi povrh Ravne Gore“; „Planinsko cvijeće na starinskom gerovskom stolnjaku i sl.“ Drugi je cilj njegovog tzv. planinarskog slikarstva popularizacija boravka u prirodi, hodanja, planinarenja. “Počnite planinariti! Živjet ćete 'u duplo', u širinu i duljinu.“ A treći je cilj izložbe slavljenje stvaralaštva. Stvaranja, kao puta i cilja, rasta čovjeka u visine. 
Ciklus „Prvo Hrvatska“ crtan je u tehnici uljni pastel; nije ta tehnika baš česta, jer smatra se i nešto zahtjevnijom. Goran je izraziti kolorist, crta lakim i slobodnim potezom u stilu poetskog realizma. Slike su mu i crvene, modre, žute, smeđe, zelene ili roze, kako koja zaželi.

O autoru i slikanju
 
Goran Tudor crta od malih nogu, već u 13-oj godini ulje na platnu. U tridesetima crta ulja svaki dan i, prema kritici, veoma dobro, pa i za tržište. Ali... zadnja izložba iz tog vremena bila je pred četiri desetljeća; zbog zauzetosti menadžerskim i poduzetničkim poslom, i pisanjem više knjiga - nestajalo je vremena i tihog ozračja potrebnog slikanju. Druga slikarska karijera započela je u prosincu 2022., snažnom poticajem iz obitelji i njegovom trajnom željom. „Vidimo se opet, uz slike, i na planini“, pozdravlja autor.
IZLOŽBA JE I PRODAJNA 

Izložba je dio projekta 65 plus.