Puna knjiga proljeća

Izložba 16.05.2019. - 17.06.2019. Knjižnica Knežija
S proljećem ne dolaze samo topliji i duži dani. S proljećem ne dolaze samo lastavice. S proljećem se ne bude samo životinje koje spavaju zimski san. S proljećem ne dolazi samo...
S proljećem dolazi osmijeh i vodoskok radosti u svakom oku, osobito u dječjem. Djeca, osobito djeca vole proljeće. Ona se ne tuže na umor, iznemoglost, pospanost... Možda stoga što se i ona, baš kao i proljeće, svakim danom mijenjaju, rastu, svaki dan donosi im neku blistavu promjenu. Kao da se sunce naseli u dječje oči pa svjetlucaju, pa griju, pa blago miluju sve oko sebe. Proljeće budi u malenim srcima čežnju da ga zauvijek zaustave. Stoga djeca rado slikaju sve proljetne motive, a oni su uistinu zamamni i brojni.
Sve su to prepoznale odgojiteljice savjetnice Božica Knežević i Edita Dabo pa su, vodeći djecu u šetnju i na igru oko vrtića, potaknule u njima želju da zauvijek ovjekovječe proljeće u svojim likovnim radovima. Nitko kao dijete ne primjećuje detalje. I nitko kao dijete ne zna oslikati nesputanu radost, poniklu istodobno i u oku i u srcu i u duši.
Odgojiteljica savjetnica Božica Knežević i odgojiteljica Dijana Horvat, potaknute spoznajom da je proljeće idealno vrijeme da se djetetu, između ostaloga, objasni kako život nastaje, rad polaznika DV Grigora Viteza izlažu u izlozima knjižnice kako bi roditelji, koji na putu do parka prođu sa svojom djecom pokraj knjižnice, razgovarali s njima o životu, o tome kako nastaje, o promjenama koje se svakodnevno događaju i u prirodi, ali i na njima i u njima samima.
Kako bi razvile dječju ljubav prema slikovnicama i knjigama, odgojiteljica savjetnica Božica Knežević i odgojiteljica Dijana Horvat zapravo su napravile slikovnicu o proljeću. Nakon što su perforirale svaku sliku, trakicama su ih povezale i na taj način dobile slikovnicu koja, iako bez riječi, itekako puno govori o proljeću, što je edukativna dimenzija ove izložbe.
Knjigu smo, za potrebe izložbe, razdijelile na stranice-slike, koje, poredane u izlogu knjižnice, čak i djeci koja ne znaju još uvijek čitati radosno pripovijedaju o proljeću. Nakon završetka izložbe, opet ćemo spojiti stranice-slike kako bi djeca na svom dječjem odjelu mogla prolistati ovu jedinstvenu slikovnicu.
Slike malenih umjetnika, polaznika DV Grigora Viteza, zapravo su radosni izraz očaranosti prirodom, izraz ljubavi prema slikovnici, knjizi, knjižnici... i proljetni pozdrav svima, topao, iskren, nasmiješen... i to unatoč kiši, vjetru, oblacima...