Pustolovine galeba Marka

Predavanje 17.01.2022. | ponedjeljak Knjižnica Kajfešov brijeg Početak događanja: 12:30 Martina Markov
U goste nam stiže Martina Markov, doktorica prirodnih znanosti te autorica ciklusa edukativnih slikovnica o parkovima prirode i nacionalnim parkovima Hrvatske ispričane kroz pustolovine galeba Marka. Ideja o slikovnicama nastala je inspirirana stvarnim događajem i pronalaskom ozljeđene glavate želve u Jezerima na otoku Murteru. 

Radnja slikovnica smještena je u parkove prirode gdje upoznajemo galeba Marka, galeba klaukavca, najbrojniju vrstu galeba koja boravi u Hrvatskoj. Na svom putu Marko susreće brojne životinje koje mu predstavljaju specifičnosti svojega staništa ili boravišta. Osim glavate želve Leonarda, morske kornjače koja je jako velika i nalazi se na popisu strogo zaštićenih vrsta, Marko se družio s Eleonorinim sokolom, manjom vrstom sokola koja je u Hrvatskoj samo u preletu, a od cipla plutaša na Mljetu saznao je da baš ondje, na grebenu busenastog koralja, živi posebna vrsta meduze koja ne živi nigdje drugdje na svijetu.

Kontinuirano obogaćivanje znanja vezanih uz prirodu, okoliš i njihovu zaštitu te višegodišnji rad u nacionalnom parku Kornati usmjerili su doktoricu prirodnih znanosti Martinu Markov k educiranju djece o zaštićenim područjima Hrvatske i njihovim prirodnim ljepotama te savjetovanju o važnosti poštivanja pravila ponašanja u parkovima prirode i nacionalnim parkovima s ciljem očuvanja njihove prirodne vrijednosti te promocije parkova.

Slikovnice je ilustrirala i grafički oblikovala Ivana Grimani, koja od samih početaka sudjeluje u nastanku serije slikovnica o pustolovinama galeba Marka.
 
U skladu s važećom Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke, broj posjetitelja je ograničen na 15 uz prethodnu predbilježbu u knjižnici.