Pustolovine galeba Marka

Izložba 01.03.2021. - 31.03.2021. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za djecu
Povodom Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka Knjižnica Ivana Gorana Kovačića predstavlja biologinju Martinu Markov, doktoricu prirodnih znanosti te autoricu ciklusa edukativnih slikovnica o parkovima prirode i nacionalnim parkovima Hrvatske ispričanu kroz pustolovine galeba Marka.

Kontinuirano obogaćivanje znanja vezanih uz prirodu, okoliš i njihovu zaštitu te višegodišnji rad u nacionalnom parku Kornati usmjerili su doktoricu prirodnih znanosti Martinu Markov k educiranju djece o zaštićenim područjima Hrvatske i njihovim prirodnim ljepotama te savjetovanju o važnosti poštivanja pravila ponašanja u parkovima prirode i nacionalnim parkovima s ciljem očuvanja njihove prirodne vrijednosti te promocije parkova.

Nakon pronalaska ozlijeđene glavate želve u Jezerima na Murteru, Martina je u suradnji s koautoricom Sanjom Drakulić taj stvaran događaj pretočila u prvu edukativnu slikovnicu o glavatoj želvi nazvanoj Leonardo.

Vješto prenoseći na papir prirodne ljepote parkova prirode Hrvatske i njihovih stanovnika te Martinino znanje, ideju i misiju, grafička dizajnerica i ilustratorica Ivana Grimani od samih početaka sudjeluje u nastanku bogato ilustriranog ciklusa edukativnih slikovnica o Pustolovinama galeba Marka po parkovima Hrvatske i Čudesnog svijeta Kornatskog otočja.

Radnja slikovnica smještena je u parkove prirode gdje upoznajemo galeba Marka, galeba klaukavca, najbrojniju vrstu galeba koja boravi u Hrvatskoj. Na svom putu Marko susreće brojne životinje koje mu predstavljaju specifičnosti svojega staništa ili boravišta. Osim glavate želve Leonarda, morske kornjače koja je jako velika i nalazi se na popisu strogo zaštićenih vrsta, Marko se družio s Eleonorinim sokolom, manjom vrstom sokola koja je u Hrvatskoj samo u preletu, a od cipla plutaša na Mljetu saznao je da baš ondje, na grebenu busenastog koralja, živi posebna vrsta meduze koja ne živi nigdje drugdje na svijetu.

Osim zanimljive priče o galebu Marku i njegovim pustolovinama, na kraju svake slikovnice nalazi se kratak edukativni opis prirodne vrijednosti i znamenitosti parka, njegovih stanovnika te pravila ponašanja u zaštićenom području.

Ciklus slikovnica obuhvaća serijale Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske i Čudesni svijet Kornatskog otočja.

Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske
Marko u Telašćici
Marko na Vranskom jezeru
Marko na Krki
Marko na Biokovu
Marko na Mljetu
Marko na lastovskom otočju


Čudesni svijet Kornatskog otočja
Bepo i kantica
Prijateljstvo iz morskih dubina