Putopisna slagalica: Hrvoje Rupčić, U zemlji plemenitih ljudi

Mjesec hrvatske knjige 17.10.2022. | ponedjeljak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle

U okviru ciklusa Putopisna slagalica Hrvoje Rupčić održat će putopisno predavanje i predstaviti svoju knjigu U zemlji plemenitih ljudi: (motorističko-planinarski dnevnik kroz prostranstva drevne Perzije/današnjeg Irana).

Termin događanja: ponedjeljak, 17. listopada 2022. u 18:00 sati

O AUTORU:
Hrvoje Rupčić (1970.), naš je poznati glazbenik, udaraljkaš i osnivač grupe Cubismo. Tijekom dugog niza godina profesionalnog bavljenja glazbom snimio je više od dvije stotine nosača zvuka. Ponosni je dobitnik sedam nagrada Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg instrumentalista u jazz i pop/rock kategorijama te dvadeset i pet diskografskih nagrada Porin.

Iako poznatiji kao glazbenik, Hrvoje je svoju dugogodišnju strast prema putovanjima, prirodi i planinarenju, bilježenu kroz dnevničke zapise, praćenu vizualnom dokumentacijom pretočio u svoj prvijenac i 2018. godine izdao knjigu „Himalajski dnevnik”. Predstavivši se tako i osvojivši čitateljsku publiku, Hrvoje nas mirisom oktana vodi na novo putovanje. Ovaj put putevima drevne Perzije, danas Islamske Republike Iran. Tako 2020. godine izdaje novu knjigu U zemlji plemenitih ljudi: (motorističko-planinarski dnevnik putovanja kroz prostranstva drevne Perzije/današnjeg Irana).

O KNJIZI:
Putopis je to prepun živopisnih opisa, kako sam Hrvoje kaže, mirisa, okoliša i vanjskih utjecaja kojima je izložen vozeći se motorom. Prekrasni krajolici, običaji, kultura i ritam zemalja kroz koje su prolazili, trenuci slobode koje su doživjeli zabilježeni su foto objektivom Ivane Kujundžić-Rupčić, Hrvojeve supruge i suputnice na putovanju.
Knjiga je pravi pustolovni biser što svjedoči i činjenica da je 2020. godine prevedena na perzijski jezik, a predgovor knjizi napisao je iranski veleposlanik u Hrvatskoj Parviz Esmaeili.
Na poziv nakladnika Kreativna mreža, 2022. godine Hrvoje izdaje i slikovnicu Djeca središnje Azije nastalu kao dio serijala putopisnih slikovnica namijenjenih djeci i odraslima, pod nazivom Slikovnica – prozor u svijet.

Ovu knjigu posvećujem svim ljudima u Iranu koje smo sreli tijekom našeg putovanja, a kojima sam beskrajno zahvalan jer su me podsjetili na to što znači iskreno gostoprimstvo i čovjekoljublje te mi pokazali da se, usprkos teškoj situaciji u kojoj se čovjek nalazi, ne smiju izgubiti pozitivan duh i dobra volja. Iznad svega, pokazali su mi kako izgleda narod koji cijeni svoje običaje i kulturu, a uz to poštuje drugoga.
                                                                                                                                                                                   Hrvoje Rupčić