Putopisna slagalica: Republika Južna Afrika

Predavanje 22.10.2024. | utorak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: utorak, 22. listopada u 18 sati Odjel za odrasle
U okviru ciklusa Putopisna slagalica svjetska putnica, Patricia Lacković vodi nas u kolijevku čovječanstva, Republiku Južnu Afriku.

Država na samom jugu Afrike, površinom oko 20 puta veća od Hrvatske, Republika Južna Afrika, u jeziku poznatija kao Južnoafrička Republika, smatra se kolijevkom čovječanstva. Tu su pronađeni ostaci Australopithecusa stari više od tri milijuna godina i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a.

Kompromis između više kolonija koje su se ujedinile polučio je čak tri glavna grada: Cape Town sjedište je parlamenta, Pretoria sjedište izvršne vlasti, a Bloemfontein sjedište sudbene vlasti. Valuta je južnoafrički rand (ZAR), a na svakoj novčanici nalazi se Nelson Mandela, aktivist za ljudska prava i prvi predsjednik. To je država s čak 11 službenih jezika.

Ukoliko imate želju posjetiti kolijevku čovječanstva, prošetati jedinom ulicom na svijetu u kojoj su rođena dva nobelovca, saznati više o segregaciji i aparthejdu, dobiti itinerar i korisne savjete zaštite od krađe, upoznati stanovništvo, hranu, atrakcije Republike Južne Afrike, pozivamo vas da nam se pridružite na putopisnom predavanju u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića 22. listopada u 18 sati.

O predavačici:

Patricia Lacković, magistra pedagogije i portugalskog jezika i književnosti, nakon zavidnog iskustva proputovanja 65 zemalja svijeta, odlučila se za karijerni preokret. Svjetska putnica i edukatorica o putovanjima osmislila je i kreirala jedinstveni program na tržištu „Putuj s lakoćom“  koji pomaže ljudima da samostalno organiziraju svoja putovanja unutar zadanog budžeta.

„Opasna, egzotična, predivna? Svi su mi govorili da ne idem tamo, a na kraju je to bilo jedno od najboljih putovanja ikad! Opasni gradovi, ali i prekrasna priroda, životinje, muzeji, atrakcije, nezaboravna iskustva! Rt dobre nade, pingvini, lavovi, safari, ali i plivanje s morskim psinama! Putujte, rušite stereotipe i predrasude, usvajanje nove vještine i bogatite se na više razina.„

                                                                                                                                                                                                                                  Patricia Lacković