Putopisno izlaganje „Planinarimo po brdovitom Balkanu“

Predavanje 08.10.2024. | utorak Knjižnica Savica Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle Marina, Ljiljana i Krešimir Hajdarović
Tročlana obitelj Hajdarović voli putovati i planinariti, a za svoje putešestvije Marina, Ljiljana i Krešimir sami prikupljaju ideje, samostalno ih planiraju, organiziraju i realiziraju. Jednog su ljeta svoj godišnji odmor odlučili provesti izvan uobičajenih morskih destinacija. Iz prtljage su izbacili ručnike za plaže i luftiće, a spremili su gojzerice, karte i fotoaparat te se uputili na aktivni odmor i obilazak destinacija koje su malo izvan uobičajenih turističkih odredišta.

Iz te spontane ideje i putovanja rodio se putopisni serijal „Autom po Balkanu“ i serijal „Autom po srednjoj i sjevernoj Europi“. Vlastitim automobilom obišli su dvadesetak zemalja južne, srednje i sjeverne Europe i bili na Jadranskom, Jonskom, Egejskom, Crnom, Baltičkom, Norveškom i Barentsovom moru, gdje su posjetili mnoge „nerazvikane“ destinacije koje su ih očarale neuobičajenim sadržajem. Svako svoje putovanje oplemene s barem jednim planinarskim usponom.

Cilj putovanja nije odredište već putovanje samo, što svojim zanimljivim pričama, opsežno dokumentiranim fotomaterijalom i samo pozitivnim iskustvima potvrđuje i sam autor ovih zanimljivih putopisnih serijala.

Putovanje „Planinarimo po brdovitom Balkanu“, deveto je iz serijala „Autom po Balkanu“. U njemu su autori posjetili nekoliko planina u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Bugarskoj i popeli se na mnoge vrhove više od 2000 metara. Putovanje ih se posebno dojmilo i rado ga se prisjećaju. Marina, Ljiljana i Krešimir žele svoja iskustva podijeliti s drugima u nadi da će pomoći nekome tko želi samostalno putovati i(ili) planinariti po Balkanu, odnosno potaknuti na to da se odvaži na sličan put na neku drugu destinaciju.