Putovanje

Izložba 30.04.2021. - 30.06.2021. Knjižnica Špansko-jug Manuel Šumberac
Ilustrator Manuel Šumberac predstavlja nam presjek ilustracija iz knjiga za djecu i osobnih radova nastao u protekle dvije godine. Svojevrsni su tok misli i istraživanja, putovanje kroz vlastitu svakodnevicu, pokušaj bilježenja iste, te istraživanje vlastitih granica i mogućnosti u formi ilustracije.

Manuel Šumberac rođen je 1988. godine u Puli. Magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno djeluje na području animiranog filma i ilustracije. Autor je animiranih filmova, glazbenih videospotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga itd. Surađuje s nizom renomiranih izdavačkih kuća u hrvatskoj i inozemstvu, poput Harper Collins (UK, US), Simon&Schuster (UK, US), Disney Book Publishing (US), Penguin Books (UK), Nosy Crow (UK) i brojne druge. Do sada je realizirao četiri autorske knjige za djecu, a u svojstvu ilustratora surađivao je na većem broju knjiga za djecu te romana i zbirki priča za mlade, domaćih i stranih nakladnika. Autor je i četiri kratka animirana filma, niz glazbenih animiranih spotova, te veći broj animiranih namjenskih filmova.

 Za svoj je rad višestruko nagrađivan, od čega su najznačajnije nagrada „Grigor Vitez - za ilustraciju za djecu mlađe dobi” 2019. godine za ilustracije u autorskoj knjizi „Potraga”, nakladnika Profil Knjiga, te nagrada Grigor Vitez – za ilustraciju za djecu starije dobi” 2017. godine, za ilustracije u knjizi „Jura i kuckalo protiv dosade” autora Romana Simića, nakladnika Profil Knjiga. Dobitnik je i nagrade dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu „Ovca u kutiji” 2019. godine za ilustracije u knjizi „Jura i gospođica Zavissst” autora Romana Simića, nakladnika Profil knjiga, „Zlatna medalja” 2020. godine na „iJungle Illustration Awards 2019.” te brojne druge. Izlaže na više od dvadeset i pet skupnih i samostalnih izložbi, surađuje na nizu projekata drugih autora te u svojstvu vanjskog suradnika predaje na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije.