Putovanje u Iran

Predavanje 04.04.2019. | četvrtak Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 sati Maja Bašić
Lonely planet
Maja Bašić
Radi na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 2008.godine na Katedri za međunarodnu ekonomiju, gdje je i doktorirala, te drži nastavu na raznim kolegijima poput: Međunarodnog poslovanja, Međunarodne ekonomije, Otvorenih inovacija, Međunarodnog poduzetništva i drugih. U slobodno vrijeme se bavi dobrotvornim radom, od kojeg izdvajamo projekt Dozvola za nesavršenost Centra Bea. U sklopu Erasmus + projekta Europske komisije u Islamskoj Republici Iran boravila je od 16. do 24.2.2019., na Sveučilištu u Isfahanu. Na predavanju će podijeliti svoja iskustva u radu s iranskim kolegama, svoj prvi kontakt s bogatom iranskom kulturom, te dojmove o njima. 

Iran ili Perzija službeno: Islamska Republika Iran, država u jugozapadnoj Aziji. Naziv Iran udomaćen je još od starog vijeka, dok se na međunarodnoj sceni počeo aktivnije koristiti od 1935. godine kada je potisnuo europski egzonim Perziju. Danas se nazivi Iran i Perzija koriste kao sinonimi u kulturološkom smislu, dok se u službenom političkom kontekstu koristi isključivo naziv Iran.
Iran je većinom planinska zemlja s površinom od 1 648 000 km². Na sjeveru ima granice s Armenijom (35 km), Azerbajdžanom (611 km), Turkmenistanom (992 km), te ima 740 km obale na Kaspijskom jezeru. Zapadne granice dijeli s Turskom na sjeveru i Irakom na jugu, završavajući na Šat al-Arabu (na perzijskom: Arvand Rūd). Na jugu zemlja ima izlaz na Perzijski i Omanski zaljev u dužini od 1770 km. Istočnu granicu dijeli s Afganistanom na sjeveru i Pakistanom na jugu.
(izvor: Wikipedija)