Rajko Grlić, Neispričane priče

Tribina 09.05.2019. | četvrtak Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:30 Rajko Grlić, Maja Hrgović
Rajko Grlić rođen je u Zagrebu 2. rujna 1947. Hrvatski je filmski redatelj, scenarist i producent. Bio je dugogodišnji umjetnički ravnatelj Motovunskoga filmskog festivala. Već neko vrijeme živi na relaciji Hrvatska - SAD gdje je sveučilišni  profesor režije na Ohio University.
Studirao je u Pragu od 1967. do 1971. godine, uronjen u intelektualna i politička previranja tadašnjeg Praškog proljeća kao član studenskog štrajkačkog komiteta Praškog univerziteta u vrijeme sovjetske okupacije.
Grlić je autor kultnih filmova kao što su: Samo jednom se ljubi (1981.), Bravo maestro (1978.), U raljama života (1984.) ...
Svojim filmovima zadužio je hrvatsku kulturu. Navedimo još neke: Kud puklo da puklo (1974.), Za sreću je potrebno troje (1985.),Virdžina, Čaruga (1991.), Karaula (2006.), Neka ostane među nama (2010.). Film Ustav Republike Hrvatske (2016.) Europska filmska akademija uvrstila je na listu najboljih europskih filmova u 2017. i  u utrku za europskog Oscara. Njegovi filmovi osvojili su do završetka 2018. stotinjak međunarodnih nagrada.
 
Objavio je  2018. godine (Hena com) jedinstvenu knjigu Neispričane priče u kojoj vješto spaja  život, film i priče prema kojima nije snimio fim, a trebao bi. (Jedna od takvih priča u knjizi je Starčeki).
Ova knjiga vrijedna je na mnogo razina: i kao sjajna proza koja se čita kao napeta fikcija bez obzira na autentičnu faktografiju, i kao autobiografija čovjeka koji je itekako zadužio hrvatsku kulturu, i kao dokument vremena nekoliko generacija koje nas se tiču, i kao filmski leksikon koji sugerira da prave filmske i prozne priče ne treba tražiti dalje od života samog“.
(preuzeto od izdavača)

      Projekt sufinancira Grad Zagreb