Razgovor s povodom: Damir Karakaš

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2024. - 15.11.2024. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle
Nagrađivani roman Damira Karakaša "Proslava", u prijevodu Ellen Elias-Bursać, nedavno je u San Franciscu objavio Two Lines Press. Ova je odlična vijest bila neposredni povod za autorovo gostovanje u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića i realizaciju novog videopriloga u ciklusu Razgovora s povodom u kojem Damir Karakaš nadahnuto govori o svojim književnim počecima, o životu u Lici, o ljudima i gradovima koji su obilježili njegovo pisanje, o tome zašto dobri tekstovi nastaju dugo i mukotrpno, o radu s mladima, o tome kako je to biti lektirni pisac te o mnogo drugih zanimljivih tema.



O AUTORU

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu. Nakon studija agronomije i prava u Zagrebu, te sudjelovanja u Domovinskom ratu kao dragovoljac (1990.-1992.) radio je kao novinar Večernjeg lista, izvještavajući s ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi, zbirke priča Kino LikaEskimi i Pukovnik Beethoven, romane KombetariKako sam ušao u EuropuSjajno mjesto za nesrećuBlue MoonSjećanje šumeProslavaOkretište Potop. Dobitnik je domaćih i stranih književnih nagrada (tportal, Fric, Kočićevo pero, Premio Itas, Meša Selimović…). Zastupljen je u čitankama za osmi razred osnovne te u čitankama za treće razrede srednje škole. Knjige su mu prevedene na desetak jezika. Otac je triju kćeri. Živi u Zagrebu.
 
Kazališne predstave po djelima Damira Karakaša
2009. Skoro nikad ne zaključavamo (drama), u sklopu predstave Zagrebački pentagram, Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb, režija: Paolo Magelli
2011. Sjajno mjesto za nesreću (roman, istoimena drama), HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka, režija: Dalibor Matanić
2013. Snajper (drama), ZKM, Zagreb, režija: Franka Perković
2013. Snajper (drama), Abidjan (Obala Bjelokosti), redatelj: Ivica Buljan
2018. Sjećanje šume (roman, istoimena drama), GDK Gavella, Zagreb, režija: Tamara Damjanović
2018. Blue Moon (roman, istoimena drama), Kazalište Kerempuh, Zagreb, redatelj: Boris Liješević
2021. Avijatičari (drama), Kazalište Teatar &TD, Zagreb, režija: Tamara Damjanović
2022. Okretište (roman, istoimena drama), HNK Split, režija: Dino Mustafić
 
 
Filmovi po djelima Damira Karakaša
2007. Kino Lika (zbirka priča Kino Lika ), režija Dalibor Matanić
2023. Proslava (roman Proslava), režija Bruno Anković
 
Nagrađivani roman Damira Karakaša "Proslava", u prijevodu Ellen Elias-Bursać, nedavno je u San Franciscu objavio Two Lines Press. Roman će uskoro izaći i u Velikoj Britaniji kod izdavača Selkies House, a priprema se i njegovo objavljivanje na španjolskom jeziku na području Španjolske i Latinske Amerike, dok se iduće godine očekuje objavljivanje istog romana i u Turskoj.
Dosad je "Proslava" objavljena u Italiji, Sloveniji, Makedoniji i Srbiji, a prema romanu snimljen je i film u režiji Brune Ankovića, koji je ove godine imao premijeru u glavnom programu filmskog festivala u Karlovym Varyma, nakon čega je prikazan u Puli gdje je ovjenčan Velikom Zlatnom Arenom.

Film "Proslava" svoj festivalski život nastavlja 4. studenog na otvaranju Zagreb Film Festivala, nakon čega bi trebao krenuti u redovnu distribuciju.