Razvoj & očuvanje okoliša

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2020. - 12.11.2020. Knjižnica Staglišće Izložbeni prostor
Povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje izložene su edukativne brošure i promidžbeni materijali Gradskog ureda za zaštitu okoliša nastali u okviru projekta Stavi pravu stvar na pravo mjesto! Popratna stručna literatura, ekološki plakati aktivista ukazuju na ekološku krizu s kojom se suvremeno društvo danas suočava i na potrebu da gospodarski rast mora biti i ekološki održiv.
 
Cilj je projekta Stavi pravu stvar na pravo mjesto! educirati i informirati građane na području Grada Zagreba o odgovornom postupanju s otpadom kroz edukativne brošure:
- IMAMO PROBLEM – POMOZIMO ZEMLJI!
- SPREČAVANJE NASTANKA OTPADA
- ODVOJENO SAKUPLJANJE OTPADA
- KUĆNO KOMPOSTIRANJE
Odabirom energetskih učinkovitih proizvoda obitelj može uštedjeti do 30 % energije godišnje. Odvojenim sakupljanjem otpada, kućnim kompostiranjem, korištenjem štednih žarulja i platnenih vrećica, odlaganjem krupnog otpada na reciklažna dvorišta, smanjivanjem grijanja i temperature tople vode u kućanstvima pridonosimo smanjenju potrošnje energije i služimo kao primjer budućim generacijama u očuvanja flore i faune na Zemlji.
 
Ekologija se definira kao znanost o odnosima organizama i okoliša, pri čemu je okoliš kombinacija vanjskih uvjeta koji utječu na rast i razvoj organizama. Čovjek, kao organizam najvišeg stupnja razvoja, samim svojim postojanjem djeluje i mijenja okoliš. Za razliku od drugih organizama, čovjek stvara i povezuje kulturna, sociološka, ekonomska i politička zbivanja.
Zabrinutost čovjeka za propadanje i onečišćenje okoliša kao što su zemlja, zrak, voda, prehrambeni proizvodi već su odavna poznati, ali ti problemi ponovno su izbili na površinu s industrijskom revolucijom, tj. naglim rastom tvornica, nicanjem velikog broja gradova, a što je imalo za posljedicu zauzimanja velikih površina zemlje, onečišćenjem vode i zraka, stvaranjem otpadaka i buke, te mijenjanjem izgleda okoliša.
 
                                                                                                                                                               Čovjek i okoliš, Božo Udovičić
 
Kako je tužno pomišljati da nam priroda govori, a čovječanstvo ne sluša. - V. Hugo
 
Izložena literatura: Čovjek i okoliš – B. Udovičić, Filozofija ekološke krize - V. Hosse, Druga strana potrošačkog raja – V. Vrček, Ekološki otisak – D. Šimleša, Štiti okoliš - Dada i Tomislav Lerotić, Ekologija – V. Pozaić, Odgoj za budućnost – E. Morin
Plakati i ekološke brošure dizajnera i aktivista Tomislava Lerotića.
Promidžbeni materijali i plakati: Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba