Recycle with US: Recikliranje i ja

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2020. - 31.12.2020. American Corner Zagreb Marina Lončar i Tanja Štignjedec Sulić
epa.gov
današnje vrijeme razvoj zelene pismenosti kod djece od ključne je važnosti za očuvanje i zaštitu okoliša. Knjižnice grada Zagreba prepoznale su tu potrebu te putem projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb provode različite programe.
Veleposlanstvo SAD-a također potiče aktivnosti i programe s ciljem odgovornog djelovanja pojedinaca i zajednice na zaštiti i očuvanju okoliša pod nazivom Recycle with US.
Izložba Recikliranje i ja nastala kroz suradnju  Američkog kutka Zagreb koji djeluje u sklopu Knjižnica grada Zagreba i Ognjena Livade iz udruge Suncoket-Oljin spaja težnje dvaju ekoloških projekata.

Virtualnu izložbu plakata i edukativnih materijala možete pogledati ovdje.
 
Materijali za izložbu nastali su na radionicama koje su se održavale od 20. svibnja 2019. do 4. lipnja 2019. u Knjižnici Jelkovec i Knjižnici Augusta Cesarca koje sudjeluju u programima Američkog kutka Zagreb kao suradničke knjižnice, te u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, gdje je smješten Američki kutak Zagreb.

 Ukupno je održano devet radionica u koje je bilo uključeno 190 učenika, od 2. do 5. razreda osnovne škole (OŠ Jelkovec, OŠ Matije Gupca i OŠ Davorina Trstenjaka) i jedna skupina gimnazijskih učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu Američke kulture i civilizacije u Gornjogradskoj gimnaziji.
 Učenici osnovnih škola sudjeluju u izložbi likovnim i literarnim radovima u kojima izlažu svoja zapažanja, znanja i kreativne ideje vezane uz recikliranje otpada.
 Učenici fakultativne nastave Američke kulture i civilizacije u Gornjogradskoj gimnaziji bili su  uključeni u zadnjoj radionici ciklusa  kako bi svojim spoznajama i vještinama dodali još jedan sloj inspiriran radovima učenika osnovne škole.

Ovaj projekt nije ovom izložbom završen, već se nastavlja temom recikliranja električnog i elektroničkog otpada pod naslovom EE-Waste.
 
Voditelj radionica:
Ognjen Livada, Udruga Suncoket-Oljin
Suradnici u pripremi izložbe – izbor radova s komentarom: 
učenici Gornjogradske gimnazije s profesoricom Snježanom Liović, prof. engleskog  jezika
Koncept i priprema izložbe:
Marina Lončar, koordinatorica  Američkog kutka Zagreb, Knjižnica i čitaonica Bogdana
Ogrizovića
Tanja Štignjedec Sulić, informatorica na Odjelu za djecu i mlade – Knjižnica Jelkovec