ReD

Izložba 08.06.2021. - 30.06.2021. Knjižnica Staglišće Centralni pano

Ideja izložbe ReD je, putem posebno dizajniranih plakata postavljenih u javni prostor, potaknuti na dijalog o položaju izbjeglica, ali i o tome kako se sami, svjesno ili nesvjesno, odnosimo prema „njima“ – kroz direktan kontakt, odnosno promišljajući i razgovarajući o njima. 
Ključ izložbe ReD su dizajneri. Sam naziv izložbe nastao je spajanjem riječi "refugee" i "design". Dodatno, riječ "red" (eng. crveno) označava stupanj hitnosti problema koji je permanentan već više od sedamdeset godina. 
Zadatak kojeg su dizajneri u inicijalnoj fazi projekta dobili sveo se na pet ključnih pitanja o kojima su njihovi plakati morali progovoriti. Tko su izbjeglice? Od čega bježe? Kako bježe? Što ih čeka kad stignu? Zašto im pomoći?
Dizajneri: Ana Kunej (studio Kuna Zlatica), Bruketa&Žinić&Grey, Dejan Dragosavac Ruta, Iva Babaja i studio Šesnić&Turković / Voditeljica projekta: Nataša Popović / Autor koncepta: Hrvoje Pukšec / Stručna savjetnica: Katarina Juras
 

"Kriza uzrokovana virusom COVID-19 podsjetila nas je da smo snažni samo koliko i oni najranjiviji među nama. Uspjeti možemo samo ako se budemo držali zajedno. Posteri koje dijelimo s ljudima diljem Hrvatske povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica su poziv na solidarnost. 
Kreativna perspektiva iz koje progovaraju neki od najboljih hrvatskih dizajnera pomaže nam jasnije vidjeti ono što bismo inače možda previdjeli: Svatko može pomoći, svatko može učiniti razliku u životima ljudi koji su bili prisiljeni napusititi svoje domove."
                                                                                                                             Giuseppe Di Caro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj
 



http://www.jff-zagreb.hr/event/red