Ribice, morske prijateljice / Marina Tursan

Izložba 02.07.2021. - 31.07.2021. Knjižnica Špansko-sjever Marina Tursan
Ribice, morske prijateljice izložba je umjetničke keramike Marine Tursan, učenice Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića, nastale kao dio Marininih aktivnosti unutar Učeničke zadruge Ban. Marina je članica keramičke sekcije UZ Ban i uz stručno vodstvo mentorice, profesorice Zdravke Kramarić, izradila je mnoštvo raznolikih oblika keramičkih ribica.

Ideja o ovakvoj suradnji talentirane učenice i keramičke sekcije UZ Ban nastala je još u online nastavi tijekom drugog polugodišta u šk. god. 2019./2020. Putem različitih  online načina komuniciranja, učenici su dane upute kako raditi, a materijal je preuzela u školi te je nakon toga zaplivala u svojoj kreativnsti uz pomoć alata za oblikovanje keramike.

Miješajući linije, točkajući različite oblike, utiskujući mnoga i raznolika platna, učenica je izradila cijelo jato zaprešičkih ljetnih ribica. One su zaplivale i u keramičke glazure, presijavajući se u plavoj, tirkiznoj, zelenkastoj, kobaltnoj i sivkastoj boji, čime su i dobile svoj kolorizam na početku nove školske godine 2020./2021. Okićene rupicom kroz koju je provučena jednostavna špaga, one u prostoriji čine ljetni mobil ugodnih oblika i boja koje stvara privid povratka na more.

Marina Tursan rođena je 18.1.2005. Pohađala je OŠ Ivane Brlić Mažuranić u prigorju Brdovečkom, a trenutno pohađa SŠ bana Josipa Jelačića u Zaprešiću, smjer ekonomist. U slobodno vrijeme bavi se plesom, slikanjem i keramikom.