Ritam žice

Mjesec hrvatske knjige 22.10.2019. - 15.11.2019. Knjižnica Dugave ŽicArt
Ivana Šaronja Stojak, »ŽicArt«, iz Zagreba, diplomirana odjevna tehnologinja, jedna je od prepoznatljivijih figura na zagrebačkoj kreativnoj sceni. Ivana od žice izrađuje nakit koji na promatrača ostavlja snažan dojam: osebujno i upečatljivo prstenje, dominantno i masivno, ali opet diskretno, suptilno i na svoj način krhko, ukrašeno dekorativnim detaljima; začudne i neobične narukvice, prozračne žičane skulpture koje se sljubljuju s nježnim ženskim zapešćem na poseban način; broševe, naušnice i ogrlice, osobite po dizajnu i izradi. Svaka njezina kreacija originalna je, obilježena autoričinom vedrom osobnošću. Poseban su dio Ivaninog rada originalne »ŽicArt Balls«, skulpturalne kuglaste lampe opletene žicom, koje se unutar kućnog ambijenta pretvaraju u suptilne pokretače intimnih prostora i stvaraju začudan ugođaj. 


Autorica o sebi

„Ideju za izradu nakita dobila sam prije nekih šest ili sedam godina, kad sam u jednoj maloj korčulanskoj galeriji kupovala poklon. Oduševio me metalni nakit jednog hrvatskog autora. Vrlo brzo u meni se javila misao: „I ja bih voljela raditi nešto tako, ali ipak svoje“. Odmah potom počela sam se u slobodne trenutke poigravati žicom. Kombinirajući žicu s raznim ukrasnim detaljima, počela sam izrađivati nakit, prvo za sebe, a zatim – kako to obično ide – i za prijateljice, pa za poklone, i tako je to krenulo. (…) Više puta sam doživjela da me u nekoj prigodi zaustave na ulici i pitaju: »gdje ste nabavili ovako krasan prsten?«. Samopouzdanje mi je raslo samo od sebe i uvidjela sam da tu »ima nečega«. Tada je utemeljen i moj brand »ŽicArt«. (…)
Većinu slobodnog vremena provodim za radnim stolom, nekad prepuna inspiracije, a nekad bez ikakve ideje. Žica kao da ima vlastitu osobnost, pa čim počnem s njom raditi, počesto ispadne da me ona navodi u nekom svom smjeru, a ja sam tu samo da kontroliram tijek rada. Nerijetko se dogodi da komad nakita koji sam zamislila u svojoj glavi, nakon što ga konačno oblikujem, poprimi totalno drugačiji izgled od onoga koji sam prvotno imala na umu. Koristim više vrsta industrijskih žica, prvenstveno aluminij (zbog njegove mekoće), te razne dekorativne elemente, kao što su staklo, kamen i perle. Vrijeme izrade pojedinog predmeta ovisi o više faktora, a jedan od najbitnijih je – koliko mi ukućani daju mira i prostora. (…) 
Zasad se promoviram preko Facebooka, na stranici ŽicArt, a napravila sam i tiskala svoj katalog, koji dijelim kupcima. S obzirom na to da su svi moji radovi unikati i da ih ne mogu raditi u većim serijama, ne planiram prodavati svoje radove putem web-shopova. Također, tu su i tehničke zapreke koje me u tome sprečavaju - veličinu prstena ne bih mogla podesiti prema kupcu pa ukupno ne bih mogla zadovoljiti u onoj mjeri u kojoj se to od mene očekuje. (...) Uvijek se trudim biti svoja pa sam valjda i zbog toga u relativno kratkom periodu dobila i prihvatila ponude nekoliko galerija koje prodaju moje kreacije. Dosad sam sudjelovala na više sajmova kreativaca širom Zagreba i Hrvatske (Klub Boogaloo, Kulturni klub O’grada, Branimir Centar, Trg bana J. Jelačića, Flora Art, Biograd, Fužine). U mjesecu svibnju 2013. godine u klubu »Prostor Do« u Zagrebu (NSK) održan je bajkoviti izložbeno-plesni događaj u kojem su članice plesne skupine »Black Angels« prezentirale moje kreacije. Tijekom 12. mjeseca 2013. u Gradskoj knjižnici Savski gaj u Zagrebu imala sam i prvu samostalnu izložbu svojih radova, a u planu su izložbe u drugim knjižnicama, te u Kulturnom klubu O’grada, Zagreb.“
 

https://www.facebook.com/%C5%BDicArt-178570708912352/