Robert Baća

Predstavljanje knjige 21.09.2022. | srijeda Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 17.30 sati Marina Baričević

Trojezičnu monografiju likovne kritičarke Marine Baričević "Rober Baća" na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku objavio je zagrebački nakladnik Publisher In. Tri.

Robert Baća rođen je 1949. u Zagrebu, a preminuo 2019. Prvi put izlaže 1967. na zajedničkoj izložbi u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti, odjel keramičkih tehnika, u klasi prof. Slavka Barlovića završava 1969., a 1974. diplomira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ivana Sabolića. Godine 1978. završio je postdiplomski studij kiparstva u Majstorskoj radionici prof. Antuna Augustinčića u Zagrebu.
 Bavio se skulpturom i keramikom nefigurativnih oblika, asocijativnih značenja i naglašenih volumena. Radio je i umnoženu sitnu plastiku, multiple i porculanske objekte u boji. 
 Samostalno je izlagao u Zagrebu, Samoboru, Sesvetama, Sisku, Zürichu i Lichtensteinu.
Predstavio se prvom samostalnom izložbom u Zagrebu. 1985. 
Keramika i kiparstvo komorne forme i dojmljive izražajnosti glavne su odlike Baćine zrele umjetnosti, napominje Baričević i dodaje kako se tomu pridružuju slike u tehnici pastela komornog ugođaja i morski prizori.
 Naglašava kako je Baća kao neminovni kraj sibolički slikom i riječju prikazao "crnu rupu" aludirajući na kraj života - bezdan, kojem nije znanstveno poznato porijeklo ostajući u bajkovito-religioznom okviru.
 Tekstove monografije na engleski i japanski preveli su Duško Čavić, Kan Kaneko i Li Ting.
 Marina Baričević rođena je u Zagrebu 1941., a preminula 2022. Bila je suradnica mnogih novina te sudjelovala u izradbi Likovne enciklopedije u Leksikografskom zavodu. / www.glasistre.hr