Rodno uvjetovano nasilje: nasilje u obitelji i seksualno nasilje

Predavanje 10.03.2021. | srijeda Knjižnica Gajnice Zoom
Unatoč iznimnim i važnim napretcima koje su postigle žene proteklih 110 godina otkako se i službeno obilježava Međunarodni dan žena, djevojčice, djevojke i žene i dalje su u najvećem postotku žrtve obiteljskog i seksualnog nasilja. Zbog toga se takav oblik nasilja naziva i rodno uvjetovano nasilje.

Na predavanju će mag.soc. Josipa Tukara Komljenović govoriti o brojnim izazovima u borbi s rodno uvjetovanim nasiljem, ali i o tome na koji način organizacije poput Ženske sobe pružaju podršku žrtvama u ostvarivanju njihovih prava.

Ovo će online predavanje biti održano putem ZOOM platforme, a prijaviti se možete putem naše Facebook stranice, kao i slanjem maila (knjiznica.gajnice@kgz.hr).

Ženska soba – Centar za seksualna prava je feministička, neprofitna organizacija civilnog društva, osnovana 2002. godine s ciljem prevencije i suzbijanja seksualnog nasilja, pružanja direktne podrške i pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje i promocije i zaštite seksualnih prava. Naša vizija je društvo slobodno od patrijarhata, diskriminacije, mizoginije i nasilja nad ženama, u kojem su individualna opredjeljenja osnovne vrijednosti. U okviru Ženske sobe djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja u kojem pružamo direktnu pomoć i podršku osobama koje su preživjele seksualno nasilje. Aktivno radimo na razvoju javnih politika, prevencijskih programa, unaprjeđenju zakonodavstva, provođenju specijaliziranih edukacija te osvještavanju i senzibiliziranju javnosti o problematici seksualnog nasilja (preuzeto s internetske stranice Ženske sobe).