Romi u Hrvatskoj

Izložba 03.11.2021. - 30.11.2021. Knjižnica Kustošija
Photo by Johann Walter Bantz on Unsplash
Izložba uz Svjetski dan romskog jezika (5. studenoga).

U izlozima Knjižnice Kustošija predstavljamo vam romsku manjinu u Republici Hrvatskoj kroz antropološku i sociološku literaturu te romsku problematiku kroz neke od popularnih romana svjetske književnosti čiji su glavni likovi Romi.

Prema dostupnim podacima Romi obitavaju na području Republike Hrvatske od 14. stoljeća. Romska manjina u Republici Hrvatskoj nije homogena, odnosno Romi u RH govore različitim jezicima te su raznih vjeroispovijesti. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj je u 2011. godini popisano 16.975 pripadnika romske nacionalne manjine. Najviše Roma živi na području Međimurske, Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba. No, prema procjenama u Republici Hrvatskoj živi između 30.000 i 40.000 Roma. Naime, točan broj Roma koji žive u Republici Hrvatskoj te njihov teritorijalni raspored teško je utvrditi iz više razloga, stoga se rezultati službenog popisa stanovništva iz 2011. godine smatraju tek naznakom stvarnog stanja.

Ove godine Svjetski dan romskog jezika obilježava se dvanaestu godinu za redom u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“. Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika započelo je u Hrvatskoj 2008. godine, objavom prvog romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik i zauzeo je ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika - Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripena.

Izvori:
1. Republika Hrvatska. Ministarstvo kulture i medija. URL: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/svjetski-dan-romskog-jezika/20228 (3.11.2021.)
2. Republika Hrvatska. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. URL: https://pravamanjina.gov.hr/o-uredu/9 (3.11.2021.)
3. Republika Hrvatska. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. URL: https://pravamanjina.gov.hr/nacionalne-manjine/nacionalne-manjine-u-republici-hrvatskoj/romi/371?impaired=0

Izložba je postavljena u sklopu programa 'Grad ljudskih prava' koji Knjižnica Kustošija provodi od početka 2017. s ciljem senzibilizacije javnosti na problematiku ljudskih prava u hrvatskom društvu.