Samira Saidi

Izložba 15.03.2022. - 19.03.2022. Čitaonica i Galerija VN Samira Saidi
Galerija VN u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu premijerno u Hrvatskoj predstavlja radove mlade austrijske umjetnice Samire Saidi.

Samira Saidi je afroeuropska fotografkinja, performerica i spisateljica. Preddiplomski studij završila je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu, a diplomski studij na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču. Njezini su radovi zadnje predstavljeni u okviru izložbe “Re:Present – Kako se odučiti od rasizma” u Svjetskom muzeju u Beču. U svom umjetničkom djelovanju postavlja društveno relevantna pitanja, preispitujući primjerice naš odnos prema okolišu i potrošačke navike te dokumentirajući prosvjedničke pokrete. Na izložbi se prikazuje izbor slika iz njezinih foto-serija Waste Land, We Belong With The Ocean, Ecosystems of Healing te Black Lives Matter-Protest.

Izložba je otvorena 15. ožujka u 18 sati u Galeriji VN. Nakon otvorenja održan je razgovor umjetnice s belgijsko-kongoanskom spisateljicom, feminističkom lezbijskom aktivistkinjom Joëlle Sambi o odnosu između umjetnosti i aktivizma, rasizmu i prosvjedničkim pokretima u Europi, kao i o ulozi roda i identiteta u umjetnosti i kulturi. Događanje je koncipirano kao poetsko-vizualni dijalog kojime dvije umjetnice istražuju svoje načine razumijevanja sestrinstva između različitih vidova umjetnosti i subalternih pozicija.