Simbolika brojeva u glazbi Johanna Sebastiana Bacha

Mjesec hrvatske knjige 29.10.2019. | utorak Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle Tihomir Petrović | Kate Ester Castellazzo
Ludwig Prautzsch (1926.), njemački crkveni glazbenik i pisac, evangelik, otkrio je sustav prema kojemu se raspoznaje neglazbeni sadržaj i značenje Bachove glazbe i opisao ga u knjizi Vor deinen Thron tret ich hiermit – Figuren und Symbole in den letzten Werken Johann Sebastian Bachs, Hänssler-Verlag, Neuhausen-Stuttgart, 1980. / Ovime stupam pred prijestolje tvoje – figure i simboli u posljednjim djelima Johanna Sebastiana Bacha. Knjiga je prevedena na hrvatski, a objavilo ju je Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara. Prema Prautzschu, glazba Johanna Sebastiana Bacha barokna je samo po izvanjskim pojedinostima, a pokušaj njezine ocjene prema zvukovnome dojmu nalikuje procjeni snage ledene sante samo na temelju vrha koji izviruje iz vode. I kao što snaga ledene sante leži u oku nevidljivomu dijelu skrivenu u tmini podmorja, tako se ni Bachovu glazbu ne može spoznati samo sluhom. Nju valja i promatrati kao sliku, a zatim i razmatrati, kao i ma koji drugi duhovni sadržaj.
Predavanjem se želi slušatelje upoznati s pristupom simboličkoj analizi Bachovih djela te s nekim postignućima na tom polju. Slijedeći Prautzschovu metodu, zainteresirani će se čitatelj posežući za sve finijim kistom poput arheologa moći upustiti u razotkrivanje sve dubljih i skrivenijih slojeva ne samo djela koja raščlanjuje Prautzsch, nego i drugih.


Bachove note na klaviru će nam odsvirati mlada pijanistica Kate Ester Castellazzo, učenica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u razredu prof. Ane Pavline.

Veselimo se Vašem dolasku!