SITUACIJE | Midhat Ajanović Ajan

Mjesec hrvatske knjige 18.10.2019. - 16.11.2019. Knjižnica Savski gaj Izložba karikatura
Midhat Ajanović Ajan je poznati i priznati pisac, profesor filma, filmski autor i karikaturist, rođen u Sarajevu 1959. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Zagreb filmu. Od 1994. živi u Göteborgu, gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Voditelj je odsjeka za animaciju i vizualne komunikacije na švedskom Sveučilištu West u Trollhättanu.
Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika – više djela iz povijesti i teorije animiranoga filma te nekoliko romana. Za svoj rad nagrađivan je na uglednim književnim i filmskim manifestacijama te izložbama diljem svijeta. Dobio je i posebno priznanje za doprinos u proučavanju animacije koju dodjeljuje zagrebački Animafest. 2010. godine na Međunarodnom sajmu knjige u Göteborgu za roman Portret nacrtan ugljenom i kišom dobio je Klas deWilderovu nagradu koja se dodjeljuje najboljem švedskom piscu useljeničkog podrijetla.
U Hrvatskoj su mu objavljene filmološke knjige Animacija i realizam, Karikatura i pokret: devet ogleda o crtanom filmu, Milan Blažeković – život u crtanom filmu, Nedeljko Dragić: čovjek i linija, Film i strip i Filmska lutka te romani Jalijaš, Katapult, Salijevanje strave, Portret nacrtan ugljenom i kišom, Time lapse, Dva muža Karoline Lotman i Kraj sezone.
Ajanović-pisac stvara slike riječima jednako kao što ih može stvoriti stripom, karikaturom i animacijom. Povijesni likovi njegovih romana susreću se s imaginarnim, jednako uvjerljivih životnih priča, da na kraju postaje potpuno nevažno postoje li ili ne. Uostalom i sam autor kaže: Knjiga mora biti istinita čak i kada je sve u njoj laž.