Slikoknjige: okrhnutost

Izložba 29.03.2021. - 30.04.2021. Knjižnica Vladimira Nazora Iva Valentić i Sanja Lovrenčić
Umjetnička knjiga slikopisnih radova Ive Valentić i Sanje Lovrenčić, koja se sastoji od deset samostalnih listova, nastala je kao neposredni odgovor na potres u Zagrebu. Umjetnice su tehnikom frotaža, ugljenom na rižinom papiru, napravile otiske pukotina u zidovima nastalih u potresu, te perom i tušem upisale u otiske deset pjesničkih fragmenata Sanje Lovrenčić na temu krhkosti.
Izložba je  realizirana uz potporu Grada Zagreba i prvi je puta bila izložena u Kabinetu Malih zvona u razdoblju od 15.1.21. do 15.2.2021.

Prvo pandemija, zatim potres. Grad se raspada. Zidovi se raspadaju. Usred tog očaja, Sanja me tješi: šalje mi svoj tekst o okrhnutosti.
 
Odmah smo se bacile na posao. Pažnja nam je bila na maksimumu. Proces odabira pukotina na zidovima mog stana nastradalog u potresu, kompozicije i preslikavanja bio je pomno izveden. Pukotine su od neželjenih rupa u plohama zida, koje nagrđuju našu predodžbu o tome kako zid, stan, zgrada, grad, trebaju izgledati, postale nešto stvarno: poruka, zapis, nov jezik koji treba naučiti, razumjeti, uzeti u obzir, računati na njega, osluškivati ga, proučavati. Potres je upisao sebe u naše četvrti, kuće, zidove, u nas. Potres nas je promijenio.
Iva Valentić
 
staneš pred mjesto oštećenosti – bez ljutnje, bez zgražanja  – s nekom nježnošću? – i prstima od ugljena uzimaš otisak na delikatnom papiru: zidu meka bjelina, prstima prah od mraka
i otiskujemo se, bilježimo, prenosimo iz jedne netrajnosti u drugu – ti su zidovi stvarnost s kojom treba nešto započeti –
i započinjemo, uvijek iznova: priznajem te, stvarnosti, takvu kakva jesi, uzimam ti otisak i time se mijenjaš – rađa se druga stvarnost, drugačija, i baca novo svjetlo na onu prvotnu – igra se, kaže: potres? Umjetnost!

Sanja Lovrenčić
 
Iz kataloga prethodne izložbe Slikoknjige: okrhnutost


Fotogaleriju možete pogledati ovdje.