Slikovno carstvo u koricama

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2021. - 15.11.2021. Knjižnica Knežija Odjel za djecu i mlade
Postoje različita carstva: malena i velika, dječja i ona samo za odrasle, tajna i javna, vesela i tužna, kišna i sunčana, vlastita i tuđa, stara i mlada, svijetla i ona u kojima vlada vječiti mrak...
Carstvo u koje vas pozivamo nije obično, svakodnevno carstvo. Ono je propupalo, ono je rođeno u jednom ne tako davnom danu, a gdje drugdje nego u Dječjem Vrtiću Grigora Viteza.
Slikovno carstvo u koricama, tako se zove. Ono je plod velikog truda i zalaganja kako odgojiteljice savjetnice i dramske pedagodinje Božice Knežević i odgojiteljice Dijane Horvat, tako i malenih polaznika Dječjeg vrtića Grigora Viteza, odgojne skupine Medvjedići.
Od ranoga jutra vrtićem su odjekivale pjesme Grigora Viteza. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama pjevala, recitirala, plesala, zamišljala i razmišljala kako svu tu silnu kliktavu sreću i smijeh zabilježiti, sačuvati taj komadić prštave i glasne radosti, što grije kao sunce, za neke oblačne, prohladne dane...
Sve ono što je u srcu našlo mjesta ne može se fotografirati, ali se može zapisati i naslikati. Zato su male i one mrvičak veće vrijedne vrtićke ruke naslikale i zapisale sve što im je u srca stalo. A stalo je puno i neobičnoga i najneobičnijega, i stvarnoga i nestvarnoga, i brbljavoga i šutljivoga, no sva ta različitost ima zajednički nazivnik, o kojemu je još davno pisao Grigor Vitez:

"Ja sam pisao zato da vam pričinim radost, da lakše osjetite ono što je lijepo u životu, da se smijete onome što je smiješno (...) Želja mi je da poslije čitanja ovih stihova lakše svladate svoje zadatke, da vam teškoće budu lakše, da ciljeve koje ste sebi postavili dostignete s uspjehom i da budete vedri i neustrašivi pred onim što se zove budućnost.”

Kako bismo ljepotu izraza dječjeg srca podijelili s mnogima, napravili smo malu videoizložbu njihovih radova, koji krase izloge knjižnice.