Slojevi trenutaka

Izložba 20.05.2024. - 08.06.2024. Knjižnica Voltino Čitaonica
Nikolina Butorac
"Umjetnica vodi niz eksperimenata bojom s djecom iz Malog doma koja stvaraju ekspresivna djela uz asistenciju pri usmjeravanju likovnim alatima. Djeca s ostacima vida prate kako nastaje trag boje i reagiraju mijenjajući smjer i birajući drugu boju. Slikalo se pikulama, razvlačio trag boje u krug peračem stakla i oblikovali se frotaži biljaka. Djeca su uživala u raznim nevizualnim senzoričkim podražajima; uz zvuk bacanja i kotrljanja pikula, mirisanja biljaka, osjeta boje na rukama i taktilnom istraživanju drugih predmeta. Tehnika je bila tempera i ugljen u olovci, a rezultati su apstraktni, koloristički radovi. 
Inkluzivna, ekološka grafika nastaje fotografiranjem rada u nekom vremenskom razdoblju, s digitalnim kolažiranjem odabranih elemenata. Fokus je na licima djece iz kojih se vidi uzbuđenje i uživanje u stvaralačkom procesu, uz dodane prizore biljaka i uništenih stabala nakon oluje u srpnju 2023. Upravo će najmlađe genetacija svjedočiti sve brojnijim promjenama u klimi i velikom padu bioraznolikosti. Mi smo ti koji sada možemo to osvijestiti i aktivirati promjene koje će rehabilitirati našu divnu Planetu te osvijetliti budućnost svih njezinih malih i velikih stanovnika. 

Nikolina Butorac rođena je 27. travnja 1986. u Zagrebu. Završila je grafički odsjek u ŠPUD-u i BA Grafike u klasi prof. Roberta Šimraka te diplomirala na odsjeku za Animirani film i nove medije, smjer Novi mediji, pod mentorstvom prof. Andreje Kulunčić, ALU Zg. Položila je pedagoško-metodičko-didaktičku skupinu predmeta na FF fakultetu u Osijeku i stručni ispit za profesoricu likovne kulture. Članica je HDLU-a.

Mali dom je centar za pružanje usluga u zajednici u kojemu se djeci s višestrukim teškoćama (od kojih je jedno oštećenje vida) u poticajnom i pozitivnom okruženju pružaju visokospecijalizirane i sveobuhvatne dijagnostičke, rehabilitacijske i terapijske usluge. Kroz programske aktivnosti potiče se svako dijete ponaosob kako bi što potpunije razvilo svoje potencijale i doseglo najveću moguću razinu samostalnosti i osjećaj samoostvarenja. U program je uključeno stotinjak djece u dobi od rođenja do 21 godine. Od 2002. godine provode se zapažene inkluzivne umjetničke akcije i projekti, održavaju samostalne i skupne izložbe u zemji i svijetu i gostovanja umjetnika i muzejskih radionica, s ciljem aktivnog uključivanja korisnika u zajednicu, promicanja socijalnog modela i senzibilizacije javnosti."

Nikolina Buturac, umjetnica i Margareta Vidmar (likovni terapeut)