Slovenski književnici u Knjižnici

Susret 20.12.2021. | ponedjeljak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 20:00
Cvetka Bevc, pjesnikinja, spisateljica, glazbenica i scenaristica. Sudjelovala je na brojnim čitanjima uzemlji i inozemstvu, prijevodi njezinih pjesama i priča objavljeni su na mnogim jezicima. Autorica je višeradijskih drama i objavila je preko dvadeset književnih djela. Piše prozu, poeziju, književnost za mlade,drame i scenarije za dokumentarne filmove. Najviše se poistovjećuje s područjem romana za mlade.Pokazuje se kao izvanredan promatrač mladih, uvijek traži i uvjerljivo opisuje devijacije u ponašanju.Čini se da dovoljno dugo kopa da pronađe uzroke koji vrebaju negdje u spletu okolnosti koji njezinejunakinje i junake vuku u ponor. Međutim, u isto vrijeme uvijek pokazuje mogućnost rješenja.

Branko Gradišnik je uspješan prevoditelj engleskih i američkih književnika, a posebno jeprepoznatljiv po prijevodima Harryja Pottera i Gospodara prstenova. Kao književnik Gradišnik počeo jeobjavljivati kratku prozu i znanstvenofantastične tekstove, a nastavio je s inovativnim metafikcijskimzbirkama. Onda je odbacio fikciju in počeo pisati putopise, dnevnike, eseje, zapažanja, koje ispisuje nazanimljiv način i sa velikom dozo humora.

Avgust Demšar je majstor pisanja detektivskih priča, ali piše jih na drugačiji način, koji nadilazi okvirežanra. Iako se u svojim romanima oslanja na klasična žanrovska pravila, u svoje priče inkorporira iaktualne društveno kritičke teme. Napisao je jedno od prvih slovenskih cikličkih detektivskih djela, 6romana zajedničkog naziva Primjeri inspektora Vrenka, a objavio je ukupno 10 djela. Cijeli opus bilježiizuzetan uspjeh. Sva su Demšarova djela doživljela barem drugo izdanje, a rekorde obaraju i knjižničneposudbe. Svoju ekranizaciju doživjeli su i Primjeri inspektora Vrenka, koji su postali najgledanija TVserija u Sloveniji u posljednjih dvadeset godina.