Smirenja drhtaja

Radionica 01.07.2021. | četvrtak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18 sati Nikolina Butorac

Ako pogledamo ljestvice prema kojima se mjeri jačina potresa, one reflektiraju neposredne, fizičke promjene: trešnju prozora, opadanje malih stvari s polica, ljuljanje vrata, pukotine u zidovima, rušenje zgrada, promjene tokova rijeka, otvaranje rupa na cestama. No što je s onim posljedicama koje su naoko nevidljive?
Što se događa sa strahom od ponovnog udara, s emocionalnim traumama koje su posljedica bespomoćnosti i neizvjesnosti budućeg života: trzanje na najmanji pomak neke stvari u stanu, buđenja usred noći s uvjerenjem da je ponovno potres, osjećaj podrhtavanje radnog stola kada sjedimo za računalom…

Kroz ciklus radionica umjetnica Nikolina Butorac pokušava zajedno sa zainteresiranim korisnicima gradskih knjižnica akumulirati stavove, iznijeti strahove i nelagode uslijed stresa stvorenog potresom. Dobiveni tekstovi bilježe se na papir ili se graviraju na predmete koji su pali ili su se oštetili tijekom potresa.
U radionici se koriste jednostavni, svakodnevni predmeti, koji su mogli pasti tijekom podrhtavanja (npr. tanjur, žlica, čaša), te im se upisuje sasvim novo značenje, pretvarajući ih u mjesto izraza bunta i frustracije. Radionica je namijenjena svim generacijama.

Sadržaj radionice: upoznavanje polaznika s voditeljicom te polaznika međusobno, stvaranje crteža zatvorenim očima, igra glagola, formiranje i pisanje teksta, prenošenje teksta ili crteža na predmet.
Sakupljeni materijal - predmeti, crteži i tekstovi koristit će se kao umjetnički materijal u izložbi u Galeriji Prozori u Knjižnici S. S. Kranjčevića (Zapoljska 1).


Radionica će se održati u skladu s epidemiološkim preporukama. Broj sudionika na radionici ograničen je na 15 osoba, a prijaviti se možete na e-mail: knjiznica.dubrava@kgz.hr, telefonskim pozivom na broj knjižnice 01/2851-788 ili osobnim dolaskom kod našeg dežurnog informatora na Odjelu za odrasle. 

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba.
 

Više informacija o umjetnici možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://nikolinabutorac.com/.