Sri(je)dom knjige – Prevedi me!

Tribina 08.11.2023. | srijeda Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 18:00 Đurđica Čilić
U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, gošća književne tribine Sri(je)dom knjige je Đurđica Čilić, prevoditeljica, spisateljica, polonistica, sveučilišna profesorica. 
Ovogodišnja manifestacija Mjeseca hrvatske knjige održava se pod motom Nek’ ti riječ ne bude strana(c) i u fokus stavlja prevoditelje, jer su oni spona čitatelja sa svjetskom književnosti.  Baš kako to kaže ambasadorica manifestacije Anda Bukvić Pažin u prijevodu nam „treba sadržaj poruke, ali jednako toliko i stil, i dinamika, i osjećaj i ritam“ i sve to donose nam prevoditelji.
 
Tribinu će moderirati Ivona Bačelić Grgić, suradnica Knjižnice, putopiskinja i književna blogerica. Đurđica i Ivona pričat će o knjigama, važnosti čitanja, približavanju knjige mladima, izvoru inspiracije, izboru pjesama/proznih tekstova za prevođenje, tema za pisanje, što za autoricu znači pisanje i prevođenje, daljnjim planovima, čitalačkim navikama, knjigama koje nas oblikuju i koje bismo trebali pročitati, filantropiji, društvenim mrežama kao platformi za promociju (poljske) književnosti i o još puno toga.
 
Tribinom Sri(je)dom knjige spajaju se pisci, prevoditelji, knjižničari i korisnici knjižnice/čitatelji.

Đurđica Čilić rođena je 1975. godine u Livnu, a odrasla u Vitezu u Bosni i Hercegovini. Godine 1994. upisala je studij polonistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je 2010. doktorirala  s radom pod nazivom "Oblikovanje autora u poeziji Czeslawa Milosza i Tadeusa Rozewicza.“ Radi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao izvanredna profesorica na Katedri za poljski jezik i književnost, na kojoj  izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. Prevodi suvremenu poljsku poeziju i prozu  - Wisława Szymborska ("Svijet koji nije od ovoga svijeta", izabrane pjesme, Fraktura, 2020.), Adam Zahajewski ("Asimetrija i Pravi život", VBZ, 2021.), Bronka Nowicka (Nahraniti kamen, Ljevak, 2022.), Zbigniew Herbert (Naklon moje sjenke, VBZ, 2023.), Czeslaw Milosz, Ewa Lipska i dr. Autorica je znanstvene studije o poljskoj poeziji „Tri lica autora: Milosz, Różewicz i Herbert“ (2020.) te proznih knjiga Fafarikul (2020., Disput) i „Novi kraj“ (2022., Disput). Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti.

Pogledajte fotografije s tribine.