Stihotron - Dobrila Zvonarek

Projekt 01.07.2024. - 31.07.2024. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.

Sto trideset sedma predsjedateljica Republike stiha
od 1. do 31. srpnja 2024. godine
suvremena je hrvatska pjesnikinja Dobrila Zvonarek.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

Dobrila Zvonarek (1982.), profesorica hrvatskog jezika i književnosti i diplomirana književna komparatistica. Radi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na projektima popularizacije knjige i čitanja i kao koordinatorica nakladničke djelatnosti Knjižnice. U izdanju Nacionalnog parka Krka 2018. godine objavljena je monografija Ime mi je Krka u kojoj je pjesničkom prozom popratila fotografije fotografskog dvojca Romulić&Stojčić. Godine 2021. godine objavila je zbirku pjesama Esperanto vremena u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk.
Uredila je nekoliko proznih knjiga te nekoliko zbirki poezije s popratnim pogovorima (Moja pjesma, Frančeska Liebmann; Ptica na ušću smoga, Marina Katinić; Mir utrobe i neki promišljaji, Željko Božić - u izdanju Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Društva hrvatskih književnika te Paralaksa Ivane Čagalj, koju je Zaklada NSK izdala s Književnim krugom Split). Godine 2016. i 2017. bila je i članicom prosudbenog povjerenstva za dodjelu pjesničke Nagrade Anđelko Novaković. Pisala je za domaće televizijske serije i reklame. Autorica je nekoliko uglazbljenih pjesničkih tekstova, od kojih je jedan, Molitva za more, dobio nagradu na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu 2019. godine.
Jedna je od organizatorica manifestacije Noć knjige, u kojoj idejno i operativno sudjeluje od njezina početka, autorica je velikog broja tekstova koji ova manifestacija komunicira prema javnostima i scenarija popratnih stripova namijenjenih poticanju čitanja.
Članica je Hrvatskog društva pisaca.
 
Objavljene knjige:
Ime mi je Krka. 2018. Javna ustanova Nacionalni park „Krka“, paralelno i na engleskom jeziku: My nameis Krka. 2018. (Prepjev: Ivana Čagalj). Šibenik.
Esperanto vremena. 2021. Jesenski i Turk. Zagreb.


Suša
 
More presušuje.
Blijedi s razglednica,
ostavlja lica s fotografija.
Stranice knjiga mrve se od soli.
 
Strepiš još samo za more u sebi.
Ako iščezne taj mali ocean,
napustit će te mrmor zrikavaca na noćnim padinama,
šum krošanja otočkih borova.
Pjesma slavuja u rano ljeto.
 
More se povlači, razotkriva sva tvoja
potopljena ušća.
 
Ne smiješ zaboraviti riječi -
ponavljaj ih usrdno,
neprekidno,
sve dok ti sol ne izraste
u kutovima usana.
 
(Iz rukopisa)