Stihotron - Pero Pavlović

Projekt 25.09.2024. - 09.10.2024. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
 
Sto četrdeset prvi predsjedatelj Republike stiha
od 25. rujna  do 9. listopada 2024. godine
suvremeni je hrvatski pjesnik Pero Pavlović.
 
Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!


Pero Pavlović (Gradac, Neum, 20. ožujka 1952.). Živi u Neumu i Gracu.
Pučku školu polazio je u rodnom mjestu i Hutovu, a gimnaziju u Metkoviću. Studirao je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao. Za uspješno studiranje dobio je Dekanovu nagradu, Rektorovu nagradu i Nagradu Hrvatskoga farmaceutskoga društva. Radio je u struci i unekoliko mandata bio ravnatelj Doma zdravlja Neum. Bio je članom Povjerenstva za standardne metode medicinske biokemije u domovima zdravlja u BiH i članom timaza izradbu udžbenika za laboratorijske metode u domovima zdravlja,bio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Neum i predsjednik Općinskoga vijeća Neum. Poezija mu je prevođena na poljski, španjolski, makedonski, armenski, bugarski, slovački, ukrajinski, engleski, njemački i švedski jezik. 
Redoviti je član međunarodne Slavenske akademije književnosti i umjetnosti Varni (Bugarska) i dopisni član HAZU u BiH, član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske. Hrvatska kulturna zaklada dodijelila mu je posebno priznanje - povelju za najuspjelije pjesme, dobitnik je književnih nagrada Antun Branko Šimić, Tin Ujević, Zvonimir Golob, Neretvanska maslina, Fra Martin Nedić, Književni Kranjčić, Dubravko Horvatić, nagrade Središta hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH, nagrade Općine Neum za ukupan doprinos u književnosti. O Pavlovićevu književnom stvaralaštvu književnica Božica Zoko objavila je knjigu eseja Bolje vas našla.
 

GOSPINA TRAVA

 Jesu li to latice nebeske
Štitolike sličice
Jantarne mirisne rinčice
 
Ili zlaćene čipke
Bajno bilje
Medno ljekovito izobilje
 
Čije to peludne očice
Otvaraju se u travi
I žare
 
U svibanjske snene varke
Tko prosu
Iskrice prhke jave
 
Tko zaplaminja
I ljepotom osu
Bujne grmičke gospine trave



 Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.