Stihotron - Zrinka Posavec

Projekt 12.01.2023. - 06.02.2023. Knjižnica Sesvete Stihotron
Stihotron je prijestolje stiha, odnosno središnje izložbeno mjesto u Knjižnici Sesvete, tj. u Republici stiha (koja je svečano proglašena 20. travnja 2017. na 10. Sesvetskom pjesničkom maratonu), na kojemu se smjenjuju stihovi najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika.
 
Sto dvadeset peta predsjedateljica Republike stiha
od 12. siječnja do 6. veljače 2023. godine
je suvremena hrvatska pjesnikinja Zrinka Posavec.

Izložbu možete pogledati i u digitalnom obliku!

O autorici:
 
Zrinka Posavec, akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja, rođena je 16. lipnja 1981. u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu, a zatim se usmjerila isključivo na usavršavanje glasa te diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij pjevanja u klasi profesorice Lidije Horvat-Dunjko. Nakon završetka Muzičke akademije glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije (Vitomir Marof, Martina Gojčeta i Olivera Miljaković).

U spoju tradicijske glazbe, kojom se počela baviti već u ranom djetinjstvu, i klasične glazbene naobrazbe započela je solističku karijeru 2014. Njezini su koncerti etno-glazbene Hrvatske i regije prepoznati kao iznimno značajni glazbeni događaji. Njezine vokalne izvedbe stilski su snažne, osobito u izražavanju emocija, koje svojim glasom s vrsnom lakoćom pretače u različita glazbena stanja. Na taj način čini spoj autorskoga glazbenog izričaja i tradicijske glazbe. U njezinim se glazbenim recitalima isprepleću klasičan stil pjevanja, jazz i zvuk Orijenta.

Zrinka Posavac bavi se, između ostaloga, i etnomuzikologijom, zapisujući i obnavljajući tradicijsku građu cijele Hrvatske. Surađuje s nizom kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj i inozemstvu te sa školama folklora i institucijama koje se bave tradicijskom kulturom. Također je 2007. osnovala ženski vokalni ansambl Zwizde, čiji su nastupi zapaženi i cijenjeni. Urednica je i producentica glazbenog albuma Op, lonci lončići (Croatia Records, Zagreb, 2015.). Taj je album nominiran za diskografsku nagradu Porin 2016. u kategoriji folklorne i etno glazbe.

Svoj prvi samostalni album Pantomima – Sevdah & Panonika (MAST produkcija) objavila je 2016. Drugi samostalni album Gradovi i sela (MAST produkcija), na kojemu su uz njezine autorske snimljene i tradicijske pjesme, objavila je 2018.
U listopadu 2021. objavila je treći u potpunosti autorski album Pjesme o ljubavi i tijelu (Croatia Records). Nominirana je za diskografsku nagradu Porin 2017.

U rujnu 2020. praizveden je njezin koncert sakralne glazbe za glas i orgulje  Zdravo, zvizdo morska, pisan na tekstove iz kantuala Filipa Vlahovića Kapušvarca iz 1736. u suradnji s orguljašicom Katarinom Javorom.
Također, 2020. piše glazbu za kazališnu predstavu  Opera Ćelava pjevačica prema motivima  Ćelave pjevačice E: Ionesca, izvedenu u produkciji Dramske akademije u Zagrebu.

Uza sve ostalo djeluje kao vokalna pedagoginja, radeći kao nastavnica pjevanja u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. Dosad je objavila dvije knjige poezije: Soba za buđenje (Matica hrvatska, ogranak Đakovi, Đakovo, 2015.) i Pjevaj, Molly (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2020.).



Maria, kazna

Dani su patetično tragični.
Dovode me do točke iz koje se moji nožni prsti
pretvaraju u fraze koje više ne mogu otpjevati,
moje uši vibriraju kao trileri.
Zaslužila sam.
Trebalo mi je u meso oštrim nožem napisati:
voljeti, ali pjevati.

 Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.