Što je ban bez brkova?

Izložba 01.06.2022. - 30.06.2022. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Keramička sekcija Učeničke zadruge Ban SŠ Ban Josip Jelačić
NAZIV IZLOŽBE: Što je ban bez brkova?
 
 
U školsku godinu 2021./2022. UZ Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić krenula je s jednim pitanjem: Što je ban bez brkova? Kako bi dobili odgovor na to pitanje, kreirali su NAKIT INSPIRIRAN BANOVIM BRKOM te su tako banu Josipu Jelačiću, najpoznatijem stanovniku našega Grada, nakratko skinuli brk i upotrijebili ga za kreaciju njihova zadružnog nakita koji je postao brend njihove zadruge, ali i škole.

BANOV BROŠ 
MATERIJAL: glina, raznobojne engobe, prozirna glazura, ljepilo, metalna kopča, ukrasna kutija s deklaracijom 
RECEPT: Valjkom izvaljati tanku plohu u koju je potrebno utisnuti kalup brkova. Kad se osuše, staviti ih u keramičku peć na biskvitno pečenje (960°C) pa premazati crnom engobom. Na banovoj odori prevladava crvena, bijela i crna boja, upravo tim bojama istočkati cvjetiće na Banovom brku. Da bi motivi bili precizni, engobe uliti u bočice s iglicom na vrhu pa bojiti bojom koja lagano curi iz iglice. Nacrtati i pokoji listić zelene boje jer banov je dvorac okružen predivnim zelenim perivojem. Obojani brk glazirati prozirnom glazurom te ponovno peći na 960°C. Oslikanom brošu zalijepiti kopču, dodati deklaraciju i pakirati u ukrasnu kutijicu napravljenu u školi na CNC stroju. 
Rekli bi stari: „Što Bog dade i sreća junačka!“ A nama je dao bana, njegov brk, a od brka broš. I brk je postao nosiv, na košulji, majici, šalu, kaputu jer što je žena bez Banovog broša? 

BANOV LANČIĆ
MATERIJAL: glina, raznobojne engobe, prozirna glazura, traka za lančić, ukrasna kutija s deklaracijom 
RECEPT: Kao i kod broša, valjkom izvaljati tanku plohu u koju je potrebno utisnuti malo veći kalup brkova. Kad se osuše, staviti ih u keramičku peć na biskvitno pečenje (960°C) pa premazati crnom engobom. Crvenom, bijelom i crnom bojom istočkati cvjetiće na Banovom lančiću, a nacrtati i pokoji listić zelene boje zbog zelenog perivoja oko Novih dvora Jelačićevih. Najbolje je bojiti malim šupljim iglicama nataknutim na plastičnu bočicu u kojoj se nalazi engoba te ponovno peći na 960°C. Oslikanom lančiću navesti trakicu, dodati deklaraciju i pakirati u ukrasnu kutijicu napravljenu u školi na CNC stroju. 
Da je supruga Sofija znala za Banov lančić, sigurno ga ne bi skidala s vrata jer što je žena bez Banovog lančića? 

BANOVE NAUŠNICE
MATERIJAL: drvo breze, akrilna boja, metalna kopča, ukrasna kutija s deklaracijom 
RECEPT: Najprije angažirati učenike da osmisle tematski motiv za naušnice pa crtež prenijeti u besplatni digitalni alat Inkscape. Izraditi protopip naušnica od drveta na CNC stroju, dobro ih očistiti od prašine, izbrusiti te bojiti akrilnim bojama nakon čega premazati tankim slojem prozirnoga laka. Kad se lak osuši, navesti kopčicu za naušnice, dodati deklaraciju i pakirati u ukrasnu kutijicu napravljenu na istome stroju. 
Da je dvor znao da se od drva s Novih dvora mogu izrađivati naušnice, nosili bi ih svi jer što je uho bez Banovih naušnica? 
Banova ambalaža
Od ove godine izrađujemo i svoju ambalažu. Njezin su oblik i motive osmislili naši učenici u obliku skica. Nakon toga skice su se prenijele u besplatni digitalni alat Inkscape. Iz tog su alata skicu prenijeli na CNC stroj pa su tako naši tehničari za računalstvo isprintali vrlo praktične kutijice koje su zatim zalijepili samo na jednome dijelu jer se ostali dijelovi samo lagano saviju. 
Da su dvorjani s Novih dvora Jelačićevih vidjeli našu ambalažu, svaki bi poklon u njega umatali! 

BANOVA VREČICA
Ban je svoje mjesto pronašao i na platnenoj, pamučnoj vrećici. Njegov je obris kreirala naša učenica Katarina Mikelec i on je postao zaštitno lice naših proizvoda. Ako ih kupite nekoliko, sve možete u ponijeti u vrećici ručno oslikanoj u našoj školi. 
Cijela bi obitelj Jelačić nosila torbu s banovim obrisom da ju je u ono vrijeme imala. 
 
Učenička zadruga Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću osnovana je na početku 2018./2019. školske godine i članica je Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva od 20. prosinca 2018.
Voditeljica učeničke zadruge: Zdravka Kramarić 
Zamjenica voditeljice: Zvonimira Špoljar
 
Učenici koji su bili najaktivniji pri izradi Banovog brka: Marija Blažević, Matea Škarica, Nika Majdak, Vida Martinek, Dorotea Keserica, Marina Tursan, Katarina Mikelec i mnogi drugi.
Slogan je njihove zadruge: #kreativno #inovativno #poduzetno #samoodrživo #humanitarno ili kraće rečeno: osmisli, izradi, promoviraj, zaradi i pomogni!
Učenička zadruga Ban 
Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić 
Trg dr. Franje Tuđmana 1 
013399984 
ured@ss-ban-jjelacic-zapresic.skole.hr