Strah, i što sad s njim?

Ostalo 02.02.2021. - 02.03.2021. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za djecu
Što je strah?
Kako ga objasniti?
Kako ga prevladati?

U posljednje smo vrijeme svi suočeni s osjećajem straha koji je osobito povezan s potresima. Potresi se događaju iznenadno, ne možemo ih kontrolirati i upravo ih to čini zastrašujućim za sve, a posebno za djecu.

Djeca često ne znaju imenovati svoje osjećaje, već ih pokazuju kroz reakcije. Osim toga, ne znaju ni čemu strah služi i zašto se javlja. Bitno je razgovarati, objasniti, pokazati, djelovati, utješiti i podučiti.

Strahovi su sastavni dio razvoja svakog djeteta. Počevši od straha od odvajanja, kada malo dijete vjeruje da neće preživjeti ako se odvoji od majke, pa preko ''faze maštanja'' u predškolskoj dobi u kojoj bića iz mašte postaju prijeteća čudovišta, sve do egzistencijalnih strahova u školskoj dobi kada na dijete sa svih strana vreba stresna svakodnevica, odrastanje je povezano s velikim brojem doživljaja i iskustava koja proizvode nesigurnost, očaj i strahove. Djeca moraju naučiti kako da ih prevladaju, a velik oslonac u tome su im roditelji.
                                                                              M. Stiefenhofer, 55 savjeta - kad se vaše dijete boji : [praktična pomoć brzo i stručno], Andromeda, Rijeka, 2007.

Upravo iz tog razloga donosimo izbor slikovnica za djecu, literature za odrasle te audio i video sadržaja koji će pomoći djetetu, ali i odraslima, da se nose s iskustvom i emocijama nakon proživljenog potresa.

Autorica: Ana Gabaj Miloš

Knjige za djecu:
Knjige za odrasle:
Članak u časopisu:
Članak u elektroničkom časopisu:
Jedinice s interneta:
Audio i video sadržaji:
Projekti: