Stručno vodstvo kroz Muzej kristalne lubanje

Ostalo 14.05.2019. | utorak Čitaonica i Galerija VN Početak događanja: 18:00 Niko Mihaljević
U utorak 14. 5. u 18 sati održati će se stručno vodstvo kroz najprokletiji od svih muzeja, Muzej kristalne lubanje. Niko Mihaljević, osnivač i kustos Muzeja, detaljno će vam približiti svaki artefakt iz muzejske kolekcije — od singlice američkog heavy metal benda Mastodon do epizode znanstveno-fantastične serije Stargate SG-1 — te vas upoznati sa poviješću i kontekstom mitološkog narativa kristalnih lubanja.
 
"Godine 1927., dok su bili u potrazi za izgubljenom civilizacijom Atlantide, arheolozi su u ruševinama mayanskog grada otkrili strahovito izniman – i možda najstariji – predmet koji je ikada oblikovala ljudska ruka.To je savršena kopija ljudske lubanje, predivno izrađena i polirana iz jednog jedinog komada kvarcnog kristala. Ona je, jasno, proizvod sofisticirane civilizacije – njezina je starost procijenjena na 12,000 godina! Lubanjine oči trepere kao da su žive. Promatrači nam govore o čudnim zvukovima, mirisima i svjetlosnim efektima koji iz nje izlaze. Kaže se da je njezin utjecaj prouzročio nered, fizičke povrede, čak i smrt. Je li moguće da je taj tajanstveni predmet naša veza s ljudskom tamnom, magičnom prošlošću? Je li on glasnik iz drugog doba – ili drugog svijeta?”

Muzej kristalne lubanje, utemeljen 2019. godine, proučava fenomen kristalnih lubanja kao suvremeni primjer tranzicije mitološkog narativa u popularnu kulturu. Muzejska kolekcija trenutno sadrži 11 eksponata koji datiraju od 1988. do 2019. godine. Budući da je Muzej za sada bez stalnog prebivališta, njegova je prva privremena inkarnacija u zagrebačkoj Galeriji VN. Osim (polu)stalnog postava i čitaonice premijerno je predstavljen konceptualni zvučni rad Nike Mihaljevića “It Sounded Like a Large Jungle Cat Was Prowling hrough the House, Accompanied by the Sound of Chimes and Bells” koji je posvećen biokristalografu Franku Dorlandu.