Subcirkus

Izložba 09.11.2020. - 17.11.2020. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 20:00
U povodu Noći cirkusa održat će se izložba fotografija Subcirkus Josipa Bolonića Jože

Svojim dugogodišnjim opusom Josip Bolonić- Joža poznat kao  i DJ Jahvo, može se smjestiti u sam vrh novije generacije autora koji kamerom bilježi nesvakidašnje momente underground kulture, prvenstveno se fokusirajući na glazbu i koncertna događanja, no neizbježno mu u objektiv ulaze i drugi oblici izričaja poput: kazališta, performansa, otvorenja izložbi i mnogih drugih dešavanja koja su sveprisutna na zagrebačkoj nezavisnoj sceni.
Josip je tako kroz godine rada sakupio i nevjerojatnu zbirku od preko 5000 fotografija jedne gotovo marginalne umjetničke forme u Hrvatskoj,  nazvane- suvremeni cirkus. Iz serije fotografija nastalih u prostorima nezavisne kulture, koji svoja vrata otvaraju ovoj brzo rastućoj umjetničkoj formi proteklih deset godina, izdvojili smo nekoliko radova koji svojom raznolikošću prikazuju suvremene cirkuske autore i izvođače.
U fokusu ove izložbe nalaze se pretežno lokalni umjetnici i njihove izvedbe, no tu i tamo se pojavljuje i nekolicina regionalnih i stranih umjetnika koji su tijekom godina gostovali u Zagrebu. Iako na prvi pogled sve djeluje kao dokumentaristička kronika jednog vremena i jedne umjetnosti, u isto vrijeme izložene fotografije imaju snažnu umjetničku vrijednost, stavljajući u prvi plan samog_u umjetnika_cu i njegov_zin rekvizit, snažnu ekspresiju pokreta, pomalo uvrnutu kompoziciju i tamni ton koji prevladava u fotografijama autora. Fotografije izložene na ovoj izložbi uhvaćene su uživo za vrijeme samih izvedbi.
Osim što je dokumentarist i kroničar vremena, za Josipa Bolonića se može reći da je kroz godine rada stasao u izuzetnog underground umjetnika koji ostavlja neizbrisivi trag na marginama društveno - kulturnih događaja što je jasno vidljivo na njegovim fotografijama koje pričaju priču o jednom razdoblju kulturnog života »ispod površine« u Zagrebu.
 
Josip Bolonić – Joža (1977.), rijetkima poznat i kao DJ Jahvo, urednik je, fotograf i videograf portala www.subsite.hr, glasila udruge za nove sociokulturne inicijative Subsite. Duži niz godina prati pretežito underground scenu u regiji i šire, a od 2012.-e kamerom i fotoaparatom bilježi koncerte, izložbe, kazališne predstave, performanse…, uglavnom u Zagrebu gdje i živi, a nerijetko i u gradovima, mjestima i selima gdje ga put navede.