Superheroji svagdana Dalibora Talajića

Književni petak 04.10.2024. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20:00 Galerija Kupola, 3. kat
 
Strip crtač Dalibor Talajić profesionalno se posvetio mediju stripa 2005. godine te od tada uspješno radi za američke i europske izdavače, a prisutan je i na hrvatskoj sceni. Njegov privatni i profesionalni životni put nije bio jednostavan, ali upornost ga je uvijek dovodila do cilja. U razgovoru s Daliborom Talajićem neće biti riječi samo o stripovima i superherojima, već o mnogim temama, od glazbe, kojom se također profesionalno bavio, do književnosti. Objavio je dvije vrlo zapažene knjige “Most ponad burne rijeke … ili o velikoj borbi jednog malog tatinog borca” (2018.), „Treptaji … ili dnevnik dvaju odrastanja” (2021.) te knjigu posvećenu majci naslovljenu „La Molnar“ (2021.). Njegove knjige o borbi s autizmom pomažu mnogim roditeljima i djeci koja imaju poremećaje autističkog spektra. Za sve koji znaju koliko je važno čitavog života raditi na sebi (a i za one koji to žele naučiti), razgovor s Daliborom Talajićem uvijek može biti inspirativan.
 
Dalibor Talajić rođen je 1972. godine u Sarajevu. Od svoje treće godine živi u Zagrebu, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji te stekao titulu akademskog glazbenika i profesora klarineta. Kao profesor klarineta na osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi radio je jedanaest godina i već tijekom tog razdoblja bavio se stripom. Objavljivati je započeo u fanzinu Endem, dok je prve profesionalne radove objavio u Modroj lasti, Prvom izboru, Frci, Loadedu. Od 2005. godine počinje objavljivati za američke izdavače, potom i francuske, a njegov je rad tijekom suradnje s Marvelom doživio veliku popularnost među ljubiteljima stripa. Kad god mu se pruži mogućnost, Talajić crta stripove i za hrvatske izdavače. Javnosti je poznat i po dvjema knjigama u kojima obrađuje temu borbe s autizmom. Knjigu posvećenu majci pod naslovom “La Molnar” objavio je 2021. godine, a trenutno završava knjigu o Tribunju.
 
Frano Dulibić diplomirao je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Od 1993. godine radi na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog Fakulteta u Zagrebu. Bavi se istraživanjima hrvatskog slikarstva prve polovice 20. stoljeća, poviješću karikature, ilustracije, stripa, animiranog filma te spomenicima kao i drugim intervencijama u javnom prostoru. Objavljuje znanstvene i stručne radove i knjige: „Povijest karikature u Hrvatskoj do 1940.“ (2009.), „Oto Reisinger“ (2008.), „Slikarstvo Vladimira Varlaja“ (2011.) „Omer Mujadžić (2015.) i „Prikazi grada između utopije i distopije u karikaturi, stripu i animiranom filmu, od 1945. do 2020. godine” (2024.). Izlaže na znanstvenim i stručnim skupovima i priređuje izložbe.

Gost tribine je Dalibor Talajić
Voditelj tribine je prof. dr. Frano Dulibić