Sutra, i sutra, i sutra - Savršeni svjetovi u nesavršenom svijetu

Predstavljanje knjige 24.03.2023. | petak American Corner Zagreb Početak događanja: 18 sati Knjižnica Augusta Cesarca - Američki kutak Zagreb Paula Jurišić
U povodu hrvatskog izdanja američkog romana Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow (Knopf, 2022.) suvremene američke spistaljice Garielle Zevin održat će se predstavljanje hrvatskog prijevoda Sutra, i sutra, i sutra (Stilus, 2022.).

Prijevod romana predstavit će urednica izdanja Adriana Piteša i prevoditeljica Paula Jurišić uz jezičnu i prijevodnu radionicu. Program je namijenjen srednjoškolskim učenicima i profesorima engleskog jezika i hrvatskog jezika, studentima i svim zainteresiranim čitateljima.

Dostupnost djela Gabrielle Zevin provjerite u našem katalogu: https://bit.ly/3LAvbAk.


Program se odvija u okviru ciklusa Književne veze: Američka književnost u hrvatskom prijevodu. Programi su posvećeni predstavljanju prevoditelja i njihovih prijevoda djela klasične i suvremene američke književnosti na hrvatski jezik. 

Program se odvija u hibridnom obliku, u prostoru Knjižnice Augusta Cesarca, Šubićeva i online sudjelovanjem putem Zooma. Za online sudjelovanje potrebno se prijaviti ovdje.

O urednici

Adriana Piteša diplomirala je engleski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2001. do 2014. radila je kao novinarka kulture u Jutarnjem listu. Od 2014. urednica je u Profilu gdje je uredila brojne prozne naslove domaćih i stranih autora, a od listopada 2021. urednica je proznih izdanja u izdavačkoj kući Stilus knjiga.

O prevoditeljici

Paula Jurišić rođena je 1988. u Splitu, gdje je završila gimnaziju i studij anglistike i talijanistike na Filozofskom fakultetu u Splitu. Radi na Sveučilištu u Splitu (Odsjek za učiteljski studij) kao naslovna asistentica, gdje trenutačno i dovršava doktorsku disertaciju filmološke tematike. 

Bavi se književnim i stručno-teoretskim prevođenjem. Prevodi beletristiku, znanstvenu prozu, teoriju i kritiku, kao i dječju književnost. Kao književna prevoditeljica surađuje s hrvatskim i inozemnim izdavačima (Stilus, Profil, Fraktura, Znanje, Klinika kreativnosti, slovenska Didakta i drugi). U svojstvu predavačice izvodi kolegij Film, medij i kulturalna teorija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Članica je znanstvenog odbora i uredništva međunarodne znanstvene biblioteke “Scrittojo”  pri izdavačkoj kući Prospero u Milanu, kao i znanstvenog odbora i uredništva međunarodne znanstvene biblioteke “Le Orbite” pri istoj izdavačkoj kući. Aktivna je suradnica redakcije međunarodnog znanstvenog časopisa Cross-Cultural Studies Review, centra Studia Mediterranea pri Filozofskom fakultetu u Splitu te centra za Komparativne i korejske studije također pri Filozofskom fakultetu u Splitu. Osim znanstvene, nastavne, prevodilačke djelatnosti, bavi se i književnim stvaralaštvom, a poeziju objavljuje na najvećim regionalnim književnim portalima. 2021., na poziv urednika, gostovala je u HRT-ovoj književnoj emisiji Metafora, a 2022. osvaja stipendiju Ministarstva kulture za književno stvaralaštvo. Trenutno radi na zbirci poezije radnog naslova Nekulturne aproprijacije. 

Kao moderatorica i prevoditeljica surađuje s brojnim književnim festivalima, dugogodišnja je sudionica talijansko-hrvatskog projekta Translab – Laboratorij za književno prevođenje pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Književnim prevođenjem bavi se od 2016.


O američkoj spisateljici


Gabrielle Zevin (New York, 1977.)  američka spisateljica i scenaristica, autorica je nekoliko nagrađivanih romana i uspješnica New York Timesa dosad prevedenih na trideset i devet jezika. Svjetsku slavu donio joj je roman “A. J. Fikry – Put do sreće” (2014.). Prvi roman za odrasle ''Margarettown'', objavljen 2005., bio je izbor Barnes & Nobleovog programa ''Discover Great New Writers Program'' i uvršten je na listu za nagradu James Tiptree Jr. Iste godine objavljen je njezin prvi roman za mlade ''Elsewhere'' (2005.), hvaljen i nagrađen (The Borders Original Voices Award, i uvršten u užu izbor za Barnes & Noble Book Club). Slijede romani za mlade ''Memoirs of a Teenage Amnesiac'' (2007.) i trilogija ''Anya Balanchine Trilogy'' (2011.-2013.). Također objavljuje i svoj treći roman za odrasle ''The Hole We’re In'' (2010. ). Četvrti roman za odrasle, ''Young Jane Young''  (2017.) naišao je na hvalospjeve publike i kritike. Kirkus Reviews nazvao je to "najboljom stvari koja je proizašla iz skandala s Monicom Lewinsky od Lewinskyinog veličanstvenog govora na TED-u".
Najnoviji roman ''Sutra, i sutra, i sutra'', objavljen 2022., kao njezin peti roman za odrasle, postao je uspješnicom New York Timesa, osvojio je nagradu Goodreads Choice Award za najbolju fikciju 2022. godine te je proglašen najboljom knjigom na Amazonu po izboru urednika.  ''Sutra, i sutra, i sutra'' prevodi se u mnogim zemljama svijeta, a po njemu će biti snimljen i film u produkciji Paramounta i Temple Hilla.
Gabrielle Zevin diplomirala je na Harvardu engleski jezik s s naglaskom na američku književnost. Živi u Los Angelesu.