Sva djeca CirkoBalkane

Izložba 26.05.2021. - 14.06.2021. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 20:00
Marija Stojković
Ova izložba predstavlja kolaž foto-bilješki koje prate CirkoBalkana festival od njegovog početka 2013. godine pa do danas.  Obuhvaćen je život festivala koji se pretežno odvija van pozornice, oko cirkuskog šatora. Fokus objektiva je na ljudima koji čine festival, od ekipe koja ga organizira do izvođača, namjernih i slučajnih prolaznika. Kolaž ovom izložbom nije završen, on i dalje raste zajedno s festivalom.
Marija Stojković

Marija Stojković kroz objektiv kamere prenosi takozvanu ”back stage”  atmosferu festivala CirkoBalkana, kojeg čine uglavnom ljudi okupljeni oko ovog specifičnog projekta, što se jasno može vidjeti na fotografijama autorice kojoj ovo nije primarni likovni medij. Kao osoba koja od početka prati ovaj festival I postavljanje cirkuskog šatora po svim njegovim lokacijama u regiji, Marija na neki način prikuplja arhivu koja se broji u tisućama fotografija te ih pažljivo odabire I smješta u sebi svojstven kolaž, postavljajući pred publiku svojevrsni dokument - do tada samo njoj poznat. Slike koje s vremenom polako nestaju iz sjećanja aktera ovih događaja - kroz kolažnu kompoziciju autorice, na romantičan način podsjećaju same aktere na prošle dane, a novoj publici predstavljaju  svojevrsnu osobnu iskaznicu festivala CirkoBalkana – pružajući joj  priliku da upozna svu njenu djecu.
 Nikola Mijatović

Marija Stojković rođena je 1981. godine u Leskovcu, gdje je završila srednju umjetničku školu, na smjeru dizajn tekstila. Na Višoj školi likovnih i primjenjenih umjetnosti u Beogradu diplomirala je 2004. godine na odsijeku dekoracija enterijera. Nakon toga upisuje Fakultet primjenjenih umjetnosti u Beogradu (2007) na kojem je i diplomirala- na smjeru scenografije (2013). Tijekom i nakon studija realizirala je više scenografija kazališnih predstava među kojima su “Borilački klub” (Narodno pozorište u Nišu, 2014), “Sutra će biti bolje” (Narodno pozorište Toša Jovanović, Zrenjanin, 2013) i “Siroti mali hrčki” (Narodno pozorište, Kikinda, 2011). Na projektu izložbe Zlatno doba Leskovca (2014) u Narodnom muzeju u Leskovcu radila je na prostornom dizajnu izložbe. Svojim radovima sudjelovala je na “Likovnom salonu 30x30” u Kulturnom centru Zrenjanina (2018), i umjetničkom festivalu “Festival de Arte Lanzarote” (2019). U Galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu realizirala je samostalnu izložbu pod nazivom “Izlaz” 2019. godine. Trenutno živi i radi u Beogradu, bavi se likovnim radom, ilustracijom i dizajnom.

Izložba Sva djeca CirkoBalkane dio je Programa Cirkorame i Cirkorama produkcija i distribucija, te je sufinancirana sredstvima Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a odvija se u suradnji s Knjižnicama Grada Zagreba.