Sva lica poljupca

Izložba 20.01.2014. - 28.02.2014. Knjižnica Kustošija Odjel za odrasle
Što je poljubac, kakav sve može biti i kada je Međunarodni dan ljubljenja? Odgovore na ova i još mnoga pitanja o poljupcima i ljubljenju možete saznati ako zavirite u naše izloge.
  • Poljubac je dodir usnama kao gesta naklonosti, bezličan pozdrav, izraz poštovanja ili najintenzivniji ljubavni trenutak, a znanost koja proučava ljubljenje naziva se filematologija.
  • Znate li da je Međunarodni dan ljubljenja 5. veljače.
  • Znate li da su jedine životinje koje se ljube u usta čimpanze, orangutani i mačke.
  • Znate li da postoje čestitarski, konvencionalni ili društveni, platonski, donovski poljupci? Također postoje  leptirski, eskimski, kafkijanski i ničeovski poljupci te slijepi i orgazmički poljupci kao i francuski poljubac. Najpoznatiji poljubac u povijesti čovječanstva je svakako Judin poljubac.
  • Vrijeme ljubljenja nema kraj, a ni početak, ono traje oduvijek i zauvijek. Zato pokažite nekome kako se ljubite dok usput  razgledate  našu izložbu.


Izvor:
Enfield, J. Reci mi kako se ljubiš - - - : intimna povijest poljupca. Zagreb : Hena com, 2007.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Poljubac
 

  Ljubljenje je slađe uz vesele kolačiće. Naš recept za Poljupce od đumbira:

Sastojci za tijesto:
200 g  sitnih zobenih pahuljica
250 g  integralnog pšeničnog brašna
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
1 žlica cimeta
200 g maslaca
vanilin šećer
1 jaje (može i bez!)
sok i korica od 1 limuna
100 g šećera od trske
2 žlice ribanog đumbira (sok + ribano)
po želji dodati i mljeveni papar

Umijesiti tijesto, ako je pretvrdo dodati 1/2 dcl mlijeka od zobi. Što je tijesto mekše kolačići ispadnu rahliji. Tijesto ostaviti u hladnjaku 45 minuta do sat vremena te oblikujte kuglice koje stavite peći 15 - 20 minuta na 150 stupnjeva. Kolačiće možete spojiti premazom od pekmeza i čokolade ili ih samo ukrasiti.