Svevremenost folklornih i mitoloških motiva: The Descent

Predstavljanje knjige 28.01.2019. | ponedjeljak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: ponedjeljak, 28. siječnja u 19 sati Odjel za odrasle
Sociolog Tomislav Keglević održat će predavanje o značenju folklornih i mitoloških motiva  te predstaviti gotičku pripovijetku The Descent koju je napisao inspiriran nekima od tih motiva.

Početak događanja: ponedjeljak, 28. siječnja u 19 sati.
 
Tomislav Keglević po struci je sociolog, među istraživačkim su mu interesima identitet, fantastika i folklor, a diplomirao je na temu afiniteta prema fantastičnom. 
Napisao je The Descent  -  avanturu/gotičku pripovijetku na engleskom jeziku, a predstavit će je u okviru  predavanja  o folklornim i mitološkim motivima prisutnim u svim europskim tradicijama. Ukratko će biti prikazan pregled razvoja folkloristike, relevantnih jezičnih i genetskih istraživanja i najviše samih motiva (npr. motiv Drva života ili Kralja koji spava pod planinom). Cilj je pokazati dublje značenje tih motiva i kroz psihosocijalnu prizmu objasniti zašto mit ili bajka ne pripadaju samo prošlosti, već su uvijek prisutni i zanimljivi. Slična je predavanja autor držao na LegendFestu u Istri (Pićan) i Zagorju (Veliki Tabor).
 
The Descent je sastavljen od više priča kroz koje čitatelj otkriva i sastavlja povijest propalog kraljevstva smještenog pod Planinom. Koristi mehaniku igre - nakon odlomka teksta čitatelju je ponuđen izbor i prema tom izboru nastavlja čitati dalje te na taj način prolazi ostacima kraljevstva, od grada do grada, od poglavlja do poglavlja. 

The Descent znači silazak ili spuštanje pa je to i silazak sve dublje u povijest i sve dublje u razmišljanje o ulozi lika kojeg čitatelj prati. Svako poglavlje ima svoj "štih" pa tako poglavlje inspirirano keltskim nasljeđem koristi više keltskih motiva, keltskih riječi itd. 

Autor, i dalje istražujući fantastično, folklorno i mitološko, priprema drugu knjigu (zbirku fantastičnih priča) koja će sadržavati esej o razvoju i karakteru fantastike u umjetnostima te relevantnosti fantastičnog danas.

Preporučna literatura: