Svinjceza

Izložba 14.11.2022. - 30.11.2022. Knjižnica Kajfešov brijeg
Svojim pričom u stihovima o Svinjcezi i Svinjcu, autorica Iva Kožul Salihagić i ilustratorica Lidija Kraljević oduševit će ne samo najmlađe nego i odrasle čitatelje. Ovaj izniman dvojac odlično se nadopunjava, što svjedoče njihovi vedri, veseli i simpatični likovi – i u tekstu i u slici.

O ilustratorici:
Lidija Kraljević rođena je u Zagrebu 1974. godine. Školovala se u Zagrebu i Bruxellesu, a radi kao grafički dizajner i ilustrator dječjih knjiga i slikovnica. U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom. Iza sebe ima više od dvadeset skupnih i samostalnih izložbi. Često izlaže na različitim umjetničkim sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu te je dobila nekoliko priznanja za svoj rad. Rado surađuje s kreativnim ljudima koji na nju djeluju kao osvježenje, a to su upravo Iva i njezine pjesmice za djecu. Uživa u vremenu provedenom sa svojom obitelji. Voli sport, kazalište i more.
 
O autorici:
Iva Kožul Salihagić rođena je 1978. u Zagrebu, a odrastala je uz svoja dva brata u gradu i na selu, što je obilježilo njezino djetinjstvo te razvilo strast prema vratolomijama, sportu, penjanju po drveću, igranju Indijanaca i kauboja, trčanju po kiši bez kišobrana, skakanju po lokvicama… Iva je bila sve samo ne obična djevojčica; s jedne strane uz starijeg brata naučila je sastavljati i rastavljati bicikle i motore, izrađivati praćke, voziti auto na ledu, glumiti „BMX bandite”, biti jaka i svoja, dok je s druge strane već kao petogodišnjakinja često čuvala mlađeg brata, uspavljivala ga, zabavljala, presvlačila, što je razvilo njezinu nježniju stranu. I dandanas zadržala je svoj avanturistički i kreativni duh pa tako zajedno sa suprugom odgaja njihove dvije djevojčice, a upravo su one glavni razlog oživljavanja likova Svinjca i Svinjceze. Danas Iva radi kao liječnica, a u slobodno vrijeme, osim što se igra sa svojim djevojčicama i redovito im piše pjesmice u rimi, bavi se slikarstvom te izrađuje predmete od keramike. Svoj avanturistički duh i vedar karakter simpatično je pretočila u junake ove slikovnice, što će svi oni koji je poznaju i zamijetiti.