Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Tribina 11.04.2019. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 13.00 sati Udruga Parkinson i mi
U povodu Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, 11. travnja 2019. održat će se informativno-edukativna tribina o ovoj progresivnoj neurodegenerativnoj bolest od koje u Hrvatskoj boluje više od 14.500 građana. Tribinu organizira udruga Parkinson i mi za oboljele, njihove obitelji i stručnu javnost. Stručnjaci različitih specijalizacija publiku će upoznati sa sljedećim temama:
1. Rehabilitacija vrtoglavice (Zlata Lapaš,bacc.physioth)
2. Emocija i Parkinsonova bolest (doc.dr.sc Ana Havelka-Meštrović, prof. psiholog), 
3. Govor, glas i gutanje kod osoba s Parkinsonovom bolesti (doc.dr.sc Zdravko Kolundžić, prof. logoped), 
4. Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti (prof. dr. sc Darko Chudy, neurokirurg), 
5. Novi projekti i novosti kod Parkinsonove bolesti (doc.prim dr.sc Vladimira Vuletić, spec. neurolog, predsjednica Udruge Parkinson i mi)
 
Tribini prethodi javnozdravstvena manifestacija na Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati, gdje će uz tulipane, ping-pong, ples i kiparsku radionicu kako bi se građanima skrenula pažnja na  Parkinsonovu bolest, čija je učestalost prema recentnim međunarodnim istraživanjima do 2016. godine globalno porasla za 22 posto.
 
Sloganom ovogodišnje akcije "Upoznaj svoj Parkinson", udruga "Parkinson i mi" ujedno najavljuje i projekt genetske analize ove bolesti u Hrvatskoj. To je pionirski pothvat od nacionalnog značenja (odobren od Sveučilišta u Rijeci), jer će upravo ti podaci pomoći utvrđivanju gena čije mutacije uzrokuju Parkinsonovu bolest u hrvatskoj populaciji, što bi bila osnova buduće personalizirane precizne medicine kod ovih bolesnika (obrade i liječenja). Paraleno s genetskim faktorima istražit će se i u kojoj mjeri su ispitanici bili izloženi rizičnim okolišnim faktorima (poput pesticida, metala, bunarske vode...) za koje se također smatra da uz genetske čimbenike pridonose razvoju Parkinsonove bolesti.